George Friedman | Motivele pentru care este puțin probabil ca Rusia să primească din China echipamentele de care depinde

<< Au existat multe discuții despre ajutorul militar chinez pentru Rusia. Statele Unite au avertizat Beijingul împotriva trimiterii unui astfel de ajutor, iar Beijingul a răspuns spunând că aceste acuzații nesăbuite continue ar avea consecințe. Spectrul unei alianțe chinezo-ruse împotriva Statelor Unite pare catastrofal pentru mulți americani, iar ideea armelor chinezești pe câmpul de luptă ucrainean pare o prefață a dezastrului. Dar aceste preocupări sunt deplasate >>, scrie George Friedman, pentru Geopolitical Futures.

<< Este adevărat că China și Rusia au încheiat un tratat chiar înainte de războiul din Ucraina. Dar este, de asemenea, adevărat că, odată ce războiul a izbucnit, chinezii au dat înapoi de la alianță. De fapt, China a fost una dintre puținele țări care s-a abținut de la un vot al ONU de a condamna Rusia imediat după începerea războiului. Alianța fusese descrisă de ambele părți ca un angajament pe termen lung, nu ca un pact de apărare colectivă. Beijingul a văzut războiul ca pe ceva de evitat. Cu probleme economice serioase, un anumit grad de tulburare internă acasă și cu Marina SUA pândind în Marea Chinei de Sud și în apropiere, participarea Chinei la un război – sau chiar pur și simplu sprijinirea Rusiei la ONU – a făcut alianța să fie puțin doar un pic mai mult decât o cacealma diplomatică.

Există mai multe motive pentru care este puțin probabil ca China să ofere un ajutor semnificativ Rusiei. Poate cel mai important este faptul că economia Chinei continuă să se zbată. Aceasta se bazează în mare măsură pe exporturi și investiții străine. Chiar și numai amenințarea cu sancțiunile americane i-ar descuraja pe chinezi, dar implicarea în Ucraina ar presupune probabil și sancțiuni din partea Europei. Europa a investit mult în descurajarea Rusiei în Ucraina și în menținerea relațiilor cu Statele Unite. Europa nu are nimic de câștigat dintr-o victorie a Rusie, dar potențial are mult de pierdut. Chinezii nu ar putea plăti prețul sancțiunilor americane și europene.

Un al doilea motiv – unul care este în concordanță cu primul și care este, desigur, improbabil – este potențialul răspuns militar. Presupunând că China nu a fost descurajată de sancțiunile economice, SUA mențin opțiuni militare semnificative. Economia orientată spre export a Chinei poate prospera doar prin menținerea accesului la comerțul deschis, în special comerțul care iese din porturile sale din est. Dacă un alt stat blochează aceste porturi și căile lor maritime, oricât de imperfect sunt ele, așa ceva ar putea fi catastrofal pentru Beijing. China ar putea riposta, desigur, dar acest lucru probabil nu ar paraliza mașina de război a SUA. Bătălia navală ulterioară ar paraliza, în orice caz, comerțul chinez chiar dacă Beijingul „a câștigat” – și nu există nicio garanție că va câștiga. Concluzia este că China trebuie să mențină deschise rutele comerciale și ar căuta pe alte căi pentru a salva fața.

Al treilea motiv este o chestiune de ordin practic. Distanța dintre baza industrială a Chinei și câmpul de luptă ucrainean este substanțială. Rusia ar avea probabil nevoie de comunicațiile de înaltă tehnologie ale Chinei, de echipamente de management al câmpului de luptă și de arme relativ ușoare. Aceste tipuri de arme necesită tehnicieni instruiți și integrare în sistemele rusești. Transportul unor cantități mari de echipamente și personal ar necesita transport aerian sau feroviar. Orice cantitate de echipament care ar face diferența ar necesita linii de alimentare care ar trebui protejate. Este o sarcină descurajantă care necesită mult mai multă implicare decât cred mulți.

Probabil că există și alte motive pentru care China nu va trimite nimic de import în Rusia, dar toate acestea sunt subordonate realității că China nu își poate permite consecințele economice. Lucrurile sunt destul de dificile în China și fără a deschide un front împotriva SUA. Pentru a fi clar, Beijingul ar putea trimite un număr mic de echipamente relativ nesemnificative, dar acesta nu este deloc un preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial. >>

Ce vrea China?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here