Ministerul rus de Externe: O provocare a Kievului cu materiale radioactive ar putea avea loc în apropiere de Transnistria / Chişinău: Nu comentăm falsuri şi speculaţii

Rusia este îngrijorată de informaţiile potrivit cărora Kievul ar pregăti o provocare cu materiale radioactive, iar aceasta ar putea avea loc în apropierea Transnistriei, în jurul căreia se acumulează tensiuni, a afirmat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comentariu publicat pe site-ul MAE rus. În replică, Guvernul de la Chişinău transmite că nu comentează „falsuri şi speculaţii”, transmite News.ro.

Comitetul de anchetă al Rusiei, organism ce se ocupă de anchete importante la nivel naţional, investighează pregătirea unei alte provocări de amploare de către Kiev pentru a acuza Rusia, a relatat miercuri agenţia oficială a statului rus, TASS.

„Ministerul rus al Apărării a atras atenţia asupra unei provocări pregătite de regimul de la Kiev pentru a acuza forţele armate ruse că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii cu risc de radiaţii, ce ar putea duce la scurgerea de substanţe radioactive şi la contaminarea terenului”, arată Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, în comentariul publicat pe site-ul ministerului.

Oficialul de la Moscova este preocupat şi de „îngrijorarea” pe care astfel de informaţii ar fi stârnit-o în rândul vecinilor Ucrainei „din Europa de Est”:  „Această informaţie a avut un mare ecou în rândul locuitorilor din Ucraina şi din ţările învecinate din Europa de Est”.

„De asemenea, este îngrijorător faptul că astfel de evenimente au loc în imediata vecinătate a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev escaladează în mod deliberat tensiunea”, spune Zaharova.

Guvernul de la Chişinău a reacţionat imediat şi a trasnsmis: „Cu referire la recentele declaraţii care vizează repetat regiunea transnistreană a ţării noastre, nu comentăm falsuri şi speculaţii. Instituţiile statului monitorizează situaţia şi nu confirmă informaţia difuzată de partea rusă”, punctează Executivul premierului Dorin Recean.

Premierul Republicii Moldova se află miercuri în vizită în România.

„Facem apel la calm şi invităm publicul din ţara noastră să urmărească sursele oficiale de informaţii ale Republicii Moldova”, adaugă, ca de fiecare dată, comunicatul Chişinăului.

Moscova îşi continuă propaganda în privinţa unei operaţiuni sub steag fals care ar fi pregătită de Ucraina şi insistă să păstreze în atenţie Transnistria, fapt remarcat miercuri şi de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) de la Washington, care, în analiza sa zilnică a situaţiei din Ucraina, spune că autorităţile ruse par să îşi intensifice propaganda în care promovează narative legate de aşa-numitele operaţiuni sub steag fals, reproşate adversarilor.

ISW, care menţionează inclusiv mesajele transmise obsesiv în legătură cu Transnistria, spune că Moscova a lansat această operaţiune de propagandă pentru a distrage atenţia de la lipsa de succese tangibile pe câmpul de luptă şi pentru a încetini furnizarea ajutorului militar occidental înainte de lansarea aşteptată a unor contraofensive ucrainene.

Comentariul de miercuri al Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov, vine după ce Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina pregăteşte o provocare de amploare cu substanţe radioactive, iar MAE rus a avertizat săptămâna trecută Occidentul că va considera drept atac la adresa sa orice acţiune ce ar ameninţa forţele de menţinere a păcii pe care Moscova le are în Transnistria. Cu o zi înainte, Moscova acuzase Ucraina că a desfăşurat trupe în apropierea graniţei cu regiunea transnistreană pentru că ar avea de gând să întreprindă o acţiune provocatoare.

În comentariul său, Maria Zaharova insinuează şi că porturile ucrainene care fac parte din coridorul pentru transportul de cereale pe Marea Neagră servesc drept acoperire pentru transportul de substanţe radioactive din partea SUA, sugerând că ar trebui pus sub semnul întrebării acordul internaţional privind cerealele ucrainene. Acest acord cu Ucraina şi Rusia, mediat de Turcia şi ONU, ar urma să fie prelungit la 18 martie. Ca şi la precedentul termen când a fost prelungit, înainte de a accepta reînnoirea înţelegerii Moscova ridică tot felul de obiecţii şi suspiciuni, în încercarea de a obţine noi avantaje pentru sine.

Comentariul Mariei Zaharova, publicat miercuri de MAE rus:

„Am atras atenţia asupra informaţiilor care circulă într-o serie de mijloace de informare în masă, resurse de internet şi reţele sociale ucrainene cu privire la livrarea de materiale radioactive în porturile din regiunea Odesa. Potrivit acestor informaţii, la 16 februarie, containere cu substanţe radioactive şi marcaje în limba engleză au fost livrate în portul Cernomorsk, ocolind inspecţia vamală de pe teritoriul unei ţări europene.

La 19 februarie, containere similare care conţineau substanţa radioactivă californiu-252, care se pare că este utilizată în mod activ în verificarea integrităţii reactoarelor centralelor nucleare, au fost livrate în portul Odesa. Când a fost primit în port, sistemul de monitorizare a radioactivităţii a fost dezactivat.

O anchetă jurnalistică a dezvăluit că furnizorul acestei substanţe radioactive este o companie americană Frontier Technology Corp. angajată în producţia de containere pentru izotopi radioactivi, în special surse de radiaţii neutronice.

Bloggerii ucraineni şi-au exprimat temerile că ar putea fi vorba de unele componente pentru muniţii şi chiar de fabricarea unei „bombe murdare”.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a atras atenţia asupra unei provocări pe care o pregăteşte regimul de la Kiev pentru a acuza forţele armate ruse că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii cu risc de radiaţii, ceea ce ar putea duce la o scurgere de substanţe radioactive şi la contaminarea zonei.

Aceste informaţii au avut un mare ecou în rândul locuitorilor din Ucraina şi din ţările limitrofe din Europa de Est. Faptul că astfel de evenimente au loc în imediata vecinătate a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev escaladează în mod deliberat tensiunea, nu poate decât să provoace îngrijorare.

De asemenea, nu trebuie să uităm că porturile ucrainene menţionate sunt implicate în „afacerea cu cereale”. Fără să ne dăm seama, se pune întrebarea dacă aceste porturi şi coridorul umanitar în ansamblu nu sunt folosite în alt scop.

Este remarcabilă tăcerea autorităţilor ucrainene, care nu comentează în niciun fel informaţiile din mass-media şi de pe reţelele sociale. Aparent, regimul lui Zelenski este gata să folosească orice scuză pentru a escalada conflictul în scopul de a obţine ajutor militar şi financiar din partea Occidentului. Acesta este indiferent la faptul că astfel de aventuri pot duce la consecinţe catastrofale şi la decese în masă.

Îndemnăm organizaţiile internaţionale relevante să acorde cea mai mare atenţie acestor informaţii. Avertizăm regimul de la Kiev şi sponsorii săi occidentali în privinţa oricărei acţiuni nechibzuite care pune în pericol viaţa şi sănătatea a mii de civili”.

 

Să ținem minte zilele de 27 și 28 februarie. Dronele ucrainene nu au lovit teritoriul rus la întâmplare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here