Georgia l-a arestat pe ex-președintele Mihail Saakașvili la întoarcerea din exil

Fostul președinte și lider al opoziției georgiene, Mihail Saakașvili, a fost arestat la întoarcerea în țara sa după un exil de opt ani în plină criză politică, a anunțat vineri premierul Irakli Garibashvili, citat de AFP.
„Al treilea președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, a fost arestat și trimis în închisoare”, a spus Garibashvili într-o conferință de presă. Domnul Saakashvili a fost căutat pentru „abuz de putere” într-un caz pe care acesta îl consideră politic, scrie Agerpres.

 

Potrivit premierului, forțele de securitate georgiene au urmat mișcările dlui Saakashvili din Ucraina și „au decis o operațiune de poliție unde și când au existat cele mai puține obstacole în calea arestării”.

 

Întoarcerea și arestarea fostului președinte în vârstă de 53 de ani este de așteptat să agraveze criza politică din Georgia, unde alegerile locale urmează să aibă loc duminică, văzute ca un vot cheie pentru partidul de guvernământ al Georgiei.
 
Președinte din 2004 până în 2013, Saakashvili și-a anunțat revenirea în Georgia vineri dimineață într-un videoclip postat pe YouTube, în care spunea că se află în orașul de coastă Batumi.
 
Autoritățile georgiene au negat inițial că fostul președinte și fondatorul principalului partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită (UNM), ar fi reușit să se întoarcă în țara sa.
 
Înainte de arestare, Saakachvili și-a chemat susținătorii să se întâlnească duminică și să meargă spre capitala Tbilisi „pentru a proteja rezultatele votului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here