Germania caută soluţii pentru reducerea dependenţei Republicii Moldova faţă de gazele rusești

Germania şi parteneri precum Uniunea Europeană, România şi Franţa caută soluţii pentru reducerea expunerii Republicii Moldova la Rusia, pe care se bazează pentru aprovizionarea cu gaze, relatează Reuters, citat de News.ro.

”Împreună cu partenerii noştri din Republica Moldova, dorim să evaluăm modul în care putem contribui la reducerea dependenţei Republicii Moldova de Rusia din punct de vedere economic, financiar şi din perspectiva nevoilor energetice şi să întărim rezistenţa ţării”, a declarat Annalena Baerbock.

Anterior, Germania a anunţat că va acorda Republicii Moldova un împrumut fără obligaţii de 50 de milioane de euro pentru a o ajuta să facă faţă afluxului de refugiaţi şi a costurilor ridicate ale energiei.

Premierul moldovean Natalia Gavriliţa a cerut donatorilor participanţi la conferinţă, printre care Uniunea Europeană şi miniştrii de Externe francez şi român, sprijin în diversificarea aprovizionării cu energie a ţării sale, precizează Reuters.

”Suntem singura ţară din Europa ale cărei importuri de gaze depind 100% de o singură sursă – Gazprom”, a spus ea, referindu-se la gigantul energetic rus. De asemenea, Republica Moldova avea nevoie de ajutor pentru conectarea reţelei sale de energie electrică cu cea a României şi, prin urmare, la cea a UE, a adăugat ea.

Republica Moldova este cea mai vulnerabilă dintre vecinii Ucrainei. Astăzi, Republica Moldova are nevoie de prieteni buni şi parteneri de încredere.

Republica Moldova, care are mai puţin de 3 milioane de locuitori, a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor decât orice altă ţară de când a început invazia rusă în Ucraina.

Ca şi Ucraina, Republica Moldova este o fostă republică sovietică, iar o parte din teritoriu este ocupată de separatişti pro-ruşi. De asemenea, ţara este puternic dependentă de Rusia din punct de vedere al energiei şi ca piaţă de export, chiar dacă populaţia sa favorizează din ce în ce mai mult integrarea europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here