Gheorghiță, semnal de alarmă: Deja suntem în scenariul în care era Italia anul trecut

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut încă un apel la vaccinare anti-Covid și a subliniat că este singura cale de a depăși valul 4 al pandemiei, care este atât de virulent din cauza variantei Delta și duce la mii de îmbolnăviri zilnic. România e în acest moment în scenariul în care era Italia în primele luni ale pandemiei, a spus el, referindu-se la faptul că spitalele sunt copleşite de numărul de pacienţi care au COVID. Medicul a afirmat că ridicarea restricţiilor a contribuit la rata mică de vaccinare.

Întrebat cât de departe este România de ce s-a întâmplat anul trecut în Italia, Gheorghiță a răspuns: „Îmi e teamă că deja suntem în acest scenariu. E cât se poate de evident că spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt asaltate, copleșite de pacienți cu Covid, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgențele, arsurile, accidentele rutiere”.

Este o situație extrem de complicată, iar valul 4 e agresiv, a mai spus medicul.

În ceea ce privește evoluția campaniei de vaccinare și scăderea ritmului de vaccinare vara, Gheorghiță a afirmat că sunt mai multe motive pentru care s-a ajuns aici: „Vorbim de un procent mare de persoane ezitante, procent de persoane pentru care informațiile false transmise au avut un impact. Ridicarea restricțiilor a contribuit la demotivare. Cu atât mai mult cu cât situația epidemiologică era una foarte bună.”

„Să nu ne lăsăm păcăliți de informații din surse obscure, de la persoane care au apărut peste noapte și nu știm cine sunt. Să nu lăsăm garda jos.

Să înțelegem că dacă nu rămânem solidari și nu respectăm măsurile de prevenție, va fi extrem de complicat să depășim acest val 4.

Putem crește cât vrem numărul de paturi al ATI, să extindem capacitatea de internare, lupta nu va fi așa câștigată”, a fost apelul lui Valeriu Gheorghiță.

Medicul a subliniat că trebuie limitat numărul de cazuri care apar zilnic și că acest lucru se poate face prin respectarea regulilor de igienă, purtarea măștii, distanțare socială, dar mai ales prin vaccinare.

„Ne uităm la toate sistemele de sănătate mult mai performante decât al nostru, toate au fost depășite de numărul de cazuri. Delta generează mii de cazuri pe zi.

Fără respectarea măsurilor de prevenție, a regulilor – igienă, mască, distanțarea fizică și vaccinare nu putem câștiga această lupta.

Dacă ne uităm la raportările zilnice – poate sunt persoane pe care azi nu le cunoaștem, dar mâine pot fi cei dragi nouă, rude, prieteni.

Fiecare persoană care azi se vaccinează va da posibilitatea altor bolnavi cu alte boli să poată fi internați în spitale, va lăsa un pat liber pentru ei.

Dragi români va rog să aveți încredere în noi, în medici, indiferent de situația pe care o avem azi în România”, a transmis medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here