Grecia e în stare de şoc după ameninţările în limba greacă ale preşedintelui turc Erdogan

Sursa: Flickr

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a ameninţat direct pe greci, într-o serie de tweet-uri în limba greacă, să nu meargă prea departe cu poziţia lor în Marea Egee, altfel ”vor regreta”. Purtătorul de cuvânt al guvernului elen Yiannis Oikonomou a reacţionat, subliniind că ”tactica Turciei” nu se încadrează în conceptele de ”logică şi libertate şi dreptate” promovate de Atena, relatează Euractiv, citat de News.ro.

Guvernul elen a făcut apel la unitate naţională faţă de un vecin ”imprevizibil”, în timp ce fostul premier Alexis Tsipras i-a răspuns lui Erdogan în limba turcă.

Pe fondul unei noi escaladări a relaţiilor greco-turce în urma discursului premierului grec Kyriakos Mitsotakis la Congresul SUA luna trecută, Erdogan i-a ameninţat direct pe greci pe Twitter în limba lor maternă.

”Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să stea departe de vise, retorică şi acţiuni care o vor duce la rezultate pe care le va regreta, aşa cum s-a întâmplat acum un secol”, a scris Erdogan pe Twitter.

 

 

Invocând tratate internaţionale, Ankara insistă pe demilitarizarea insulelor greceşti învecinate cu Turcia, susţinând că prezenţa armatei greceşti este o ameninţare la adresa securităţii Ankarei.

Pe de altă parte, grecii susţin că menţin forţe militare în acele insule, deoarece, de cealaltă parte a Mării Egee, Turcia are desfăşurată ”Armata Egee” din Izmir.

Liderul turc este iritat şi de faptul că Grecia foloseşte Uniunea Europeană şi NATO (Turcia este membru al Alianţei Nord-Atlantice) ca umbrelă de protecţie în relaţiile sale cu Turcia.

La rândul său, Ankara a insistat că problemele nesoluţionate ar trebui rezolvate bilateral.

”Încercarea de a transforma NATO şi ţările terţe în nişte instrumente, implicându-le în ilegalitatea diferitelor exerciţii militare pe insule cu regim demilitarizat, este doar o încercare care va avea un final dezastruos”, a mai afirmat Erdogan.

Atena a reacţionat prin purtătorul de cuvânt al guvernului, Yiannis Oikonomou.

”Se ştie că greaca este limba logicii, libertăţii şi dreptăţii. Utilizatorii săi nativi şi lumea occidentală ştiu acest lucru foarte bine. Tactica aleasă de Turcia nu se încadrează în niciuna dintre aceste versiuni”, a subliniat el.

Mitsotakis a făcut apel la unitatea naţională faţă de un vecin ”imprevizibil” care, potrivit acestuia, ”cu cât este mai izolat, cu atât se înfurie rău”.

La rândul său, principalul lider al opoziţiei şi fostul premier Alexis Tsipras a scris pe Twitter în limba turcă: ”Grecia îşi va proteja suveranitatea împotriva oricărei ameninţări. Aşadar, să se oprească provocările şi să revenim la dialog pe baza dreptului internaţional. Răspunsul la criza economică care ne afectează pe toţi laolaltă nu este naţionalismul”.

Cancelarul german Olaf Scholz vizitează vineri Salonicul pentru a participa la SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est), dar eforturile de mediere ale Berlinului ar putea avea puţine şanse de reuşită, deoarece Erdogan a arătat clar că pentru el, ”Mitsotakis nu mai există”.

Lucrurile se complică ţinând cont că ambele ţări vor organiza alegeri în 2023, an în care Turcia sărbătoreşte 100 de ani de la crearea statului turc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here