Guvernul conservator britanic a anunțat miercuri naționalizarea liniilor feroviare din nordul Angliei, care erau gestionate de operatorul privat Northern și care sufereau de numeroase disfuncționalități, scrie AFP.

Ministerul Transporturilor va retrage Northern dreptul de a exploata aceste linii feroviare care vor trece în grija statului în 1 martie.

Este vorba de a doua naționalizare de linii ferate în doi ani pentru un guvern conservator, după cea a liniilor din estul Angliei, în 2018.

Grant Shapps, ministrul Transporturilor, a calificat la începutul lui ianuarie gestionarea acestor căi ferate drept „de coșmar” începând cu 2016, când Northern a preluat activitatea.

Northern, operator privat al cărui proprietar este germanul Arriva – filială a Deutsche Bahn – deținea concesiunea liniilor până în 2025.

Într-un comunicat, Arriva a afirmat că „înțelege” decizia guvernului britanic, atribuind problemele unor „factori externi” precum infrastructura învechită și grevele.

Această rețea foarte frecventată din nordul Angliei, care leagă mari orașe precum Manchester, Leeds, Liverpool și Newcastle, suferă de întârzieri și anulări în serie.

Sindicatele au salutat decizia guvernului.

Este vorba de un gest politic important pentru premierul Boris Johnson, care șia exprimat dorința de a majora cheltuielile publice în regiunile defavorizate și fostele bastioane laburiste precum cele din nordul Angliei, unde conservatorii au câștigat teren la alegerile din decembrie.

Exploatarea căilor ferate a fost privatizată la mijlocul anilor 1990 de guvernul conservator al lui John Major.

Rezultatele sunt foarte controversate. Laburiștii și sindicatele acuză costurile mari și întârzierile repetate la o multitudine de companii private.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here