Perioada în care bugetarii primesc vouchere de vacanță va fi prelungită până în 2025, tichetele vor fi acordate exclusiv electronic, iar cei care pleacă în extrasezon, în stațiuni, vor primi mai mulți bani, respectiv 2.080 de lei, față de 1.450 de lei, cât va rămâne valoarea voucherului pentru cei care vor să meargă oricând în perioada anului, relevă un proiect de ordonanță redactat la nivelul Guvernului, informează profit.ro.

Astfel, instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, vor avea dreptul să acorde anual, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, sau vouchere de vacanță valabile pentru utilizarea în extrasezon, în cuantum de 2.080 de lei, pentru un salariat, în funcție de opțiunea fiecăruia. Prin „extrasezon” se înțelege perioada aprilie – mai și perioada octombrie – noiembrie, ale fiecărui an calendaristic.

Voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic, iar angajații pot primi în cursul unui an calendaristic o singură categorie de vouchere de vacantă, vouchere de vacanță cu utilizare pentru un an de zile sau vouchere de vacanță pentru utilizare în extrasezon, în funcție de opțiunea beneficiarului exprimată până la data de 1 noiembrie a fiecărui an pentru anul următor. Această opțiune nu poate fi schimbată în decursul anului.

Potrivit proiectului de act normativ, acordarea indemnizațiilor de vacanță și/sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță, în perioada 1 iulie 2017 – 30 Iunie 2019 s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, precum și încurajarea unui număr de 1,2 milioane de români, angajați ai instituțiilor de stat sau ai societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să își petreacă concediile în țară.

Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităților de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, și un număr scăzut de turiști în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanță în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit, în condițiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie.

O altă măsură, digitalizarea voucherelor, va avea ca efect, potrivit Ministerului Turismului, și scăderea evaziunii fiscale, prin determinarea beneficiarilor de vouchere pe suport electronic să efectueze plăți electronice, va avea drept efect principal scăderea nivelului economiei subterane, tranzacțiile fiind, totodată, complet monitorizate și fiscalizate. Utilizarea platformelor digitale, accesibile de la distanță, disponibile 24 de ore din 24, fără limitări impuse de timpul de deschidere sau de izolarea geografică pentru plăți, transferuri, investiții și tranzacții va ajuta la modernizarea sistemului.

Citiți materialul complet pe profit.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here