Guvernul ucrainean: Decizia Poloniei de a trimite tancuri Leopard, un exemplu pentru alte ţări

Sursa: Wikipedia

Decizia Poloniei de a trimite Ucrainei tancuri germane Leopard a fost luată şi pentru a încuraja alte ţări să acţioneze, a declarat joi un purtător de cuvânt al guvernului polonez, potrivit DPA.

Reprezentantul executivului de la Varşovia nu a menţionat Germania în mod special, dar asupra celei mai mari economii din Europa se fac presiuni pentru a trimite tancuri avansate Ucrainei, relatează Agerpres.

Joi, vicecancelarul german Robert Habeck a spus că Berlinul nu va împiedica Polonia să exporte tancuri.

”Germania nu ar trebui să se opună atunci când alte ţări iau decizii pentru a sprijini Ucraina, indiferent de ce decizie ia Germania”, a afirmat Habeck într-o reuniune a parlamentarilor ecologişti germani, la Berlin.

Miercuri, preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat, după o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în oraşul Liov (vestul Ucrainei), că Polonia va trimite Kievului 14 tancuri Leopard, în cadrul unei coaliţii cu ţări aliate.

Întrebat de ce Varşovia este prima care îşi exprimă disponibilitatea de a trimite tancuri, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Müller a explicat că ţara sa se teme că ar putea fi următoarea pe lista Rusiei.

”Vrem să forţăm anumite comportamente. Dacă nu apărăm independenţa Ucrainei, noi vom fi ţinta următoare. Polonia vrea ca Ucraina să se poată apăra şi pentru asta are nevoie de echipament”, a menţionat el.

Pe 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here