Guvernul Viktor Orban încearcă să deblocheze banii de la UE

Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Guvernul Ungariei va depune noi legi în Parlamentul ţării, săptămâna viitoare, pentru a pune capăt conflictului cu Comisia Europeană şi a debloca accesul la fondurile UE, a declarat sâmbătă şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Gulyas a spus că guvernul va cere Parlamentului să aprobe legislaţia printr-un proces accelerat, noile legi fiind programate să intre în vigoare în noiembrie.

Parlamentul European a decis joi, într-un vot simbolic împotriva Guvernului lui Viktor Orban, că Ungaria nu mai poate fi considerată o democraţie deplină, ci a devenit un ”regim hibrid al autocraţiei electorale”.

Deşi votul nu are niciun efect practic, acesta sporeşte presiunea asupra autorităţilor UE de la Bruxelles de a nu rambursa miliarde de euro în numerar Ungariei, bani reţinuţi din cauza îngrijorărilor legate de corupţie.

Ungaria se luptă să convingă Comisia Europeană să elibereze 4,64 miliarde de euro din fondurile de recuperare post-Covid, îngheţate de mai bine de un an.

Budapesta mai încearcă să evite o procedură juridică separată, care ar putea duce la deduceri din fonduri de coeziune în valoare de 24,3 miliarde de euro, bani destinaţii infrastructurii şi dezvoltării economice.

Doi europarlamentari familiarizaţi cu discuţiile au declarat joi că Executivul UE este aşteptat să propună, duminică, reducerea a 70% din fondurile de coeziune ale Ungariei, dar că va lăsa şi cale liberă către obţinerea unui compromis.

Roata istoriei și punga cu fecale. De la umilirea lui Mao de către Stalin, la umilirea lui Putin de către Xi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here