Hamas spune că nu poate pune la dispoziţie 40 de ostatici vii din rândul femeilor şi bătrânilor

Sursa foto: wikipedia

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a transmis că nu este în măsură să satisfacă cererea israeliană de eliberare a 40 de ostatici vii care să includă copii, femei, civili sau soldaţi, persoane în vârstă sau bolnave, pentru că „nu i-ar avea”, relatează miercuri postul de televiziune israelian i24News, citat de Agerpres.

Gruparea teroristă pretinde că, pentru a ajunge la acest număr de 40 – prima fază a unei ipotetice înţelegeri între cele două părţi beligerante -, ar trebui să elibereze soldaţi israelieni de sex masculin, ceea ce refuză să o facă în mod categoric.

Hamas se arată dispusă să elibereze mai puţin de 40 de ostatici capturaţi la 7 octombrie în raidul său în comunităţile din sudul Israelului. Postul de televiziune israelian Kan afirmă că această problemă constituie principalul obstacol în negocierile în desfăşurare la Cairo cu privire la un posibil acord de încetare a focului.

Potrivit unui responsabil israelian, Hamas ar deţine în realitate aceşti 40 de ostatici, care corespund criteriilor israeliene.

La rândul său, postul de televiziune israelian Channel 12 transmite miercuri informaţii similare, citând un înalt oficial diplomatic care îl acuză pe Yahya Sinwar, şeful grupării Hamas din Gaza, că „pune piedici în mod constant şi se opune unui acord” între părţi.

Israelul a anunţat sâmbătă că, potrivit informaţiilor sale, 95 de ostatici ar fi în viaţă dintre cele 133 de persoane încă deţinute în Fâşia Gaza.

Eliberarea a 40 de ostatici, femei şi persoane bolnave sau în vârstă, este una din condiţiile puse de Israel în prima fază a unui prezumtiv acord care ar duce, de asemenea, la o încetare a focului între şase şi opt săptămâni şi la eliberarea a aproximativ 900 de deţinuţi palestinieni, potrivit i24News.

Casa Albă: Israelul nu a prezentat până acum un plan credibil pentru Rafah

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here