HARTĂ COMPORTAMENTALĂ | Mișcarea anti-vaccinare câștigă tot mai mare influență pe Facebook

O echipă de cercetători din mai multe domenii a analizat peste 1.300 de pagini Facebook cu aproape 100 de milioane de urmăritori, obținând o hartă comportamentală care provoacă îngrijorare în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății publice.

Studiul constată că deși paginile mișcării anti-vaccinare sunt urmărite de mai puține persoane decât cele pro-vaccinare, sunt însă superioare numeric și într-un ritm rapid de creștere și propagare, scrie publicația Science.

Dacă tendințele actuale continuă, cercetătorii se tem că ideile mișcării anti-vaccin vor domina discuțiile online în următorii 10 ani. Situația este și mai delicată în privința sănătății publice cu cât o întreagă lume așteaptă un vaccin împotriva Covid-19.

Pe harta comportamentală, adepții anti-vaccinare sunt reprezentați cu roșu, susținătorii vaccinării – cu albastru, în timp ce paginile de Facebook care adoptă o poziție neutră față de vaccinuri sunt trasate cu verde.

„Am fost șocați”

„Roșii câștigă”, spune antropologul Heidi Larson, care conduce Proiectul Vaccine Confidence în cadrul London School of Hygiene & Tropical Medicine. „Acoperă mult mai mult teren chiar dacă sunt mai puțini.”

Paginile rețelelor de socializare sunt „o luptă pentru inimi și minți și nu a existat până acum nicio hartă a acestui câmp de bătălie la nivel de sistem”, spune Neil Johnson, unul dintre autori, expert în date al Universității George Washington și care a cartografiat anterior comportamentul online al ISIS. „Ne-am propus să aruncăm o privire și aici. Și am fost șocați.”

Pentru studiul lor, Johnson și colegii săi au identificat mai întâi paginile de Facebook ca pro- sau antivaccin, analizându-le conținutul. Au identificat în continuare paginile „implicate”, dar „inedecise” prin conținutul lor sau prin faptul că administratorilor paginilor le-au „plăcut” sau au primit „like” de către pagini pro- sau anti-vaccinare.

Astfel, au găsit 124 de pagini pro-vaccin, precum „Fundația Bill & Melinda Gates”, cu un total combinat de 6,9 ​​milioane de urmăritori. Au găsit 317 de pagini anti-vaccinare, cum ar fi „RAGE Against the Vaccines”, cu un total de 4,2 milioane de urmăritori. Și au identificat 885 de pagini, cum ar fi „Breastfeeding Moms in KY”, cu 74,1 milioane de urmăritori.

De ce capătă o influență mai mare paginile roșii

Cercetătorii au numărat în continuare link-urile paginilor către alte pagini care abordează tema vaccinurilor, iar linkurile acelor pagini către alte persoane, o metodă numită „snowball sampling”, notează Science. Apoi un software a transformat datele într-o hartă în care paginile sunt reprezentate ca noduri circulare, dimensionate proporțional cu numărul de adepți. Nodurile puternic conectate ocupă mai multe locuri centrale pe hartă.

Studiul a constatat că paginile anti-vaccinare sunt conectate atât la nivel local, cât și la nivel global, în timp ce paginile pro-vaccinare sunt în mare parte globale sau naționale.

În termeni procentuali, paginile roșii și-au crescut numărul de urmăritori mai mult decât paginile albastre în perioada de studiu, din februarie până în octombrie 2019, care a coincis cu un focar global de rujeolă. Conectivitatea și influența paginilor roșii a crescut, de asemenea, mai mult decât cele ale paginilor albastre. (De atunci, numărul total al urmăritorilor paginilor ambelor tabere au crescut cu milioanele.)

„Albaștrii nu luptă pe teritoriul potrivit, sunt plasați într-o parte și activitatea principală este în jurul roșilor, care sunt absolut încâlciți cu această mulțime de comunități verzi”, spune Johnson.

Cu alte cuvinte, influența mișcării anti-vaccinare este mai mare în rândul „neutrilor” și „indecișilor” decât a celei pro-vaccinare.

Paginile albastre și roșii atrag urmăritorii, de asemenea, în mod diferit, spune Heidi Larson.

Grupurile pro-vaccinare transmit informații pe o temă cu un singur obiectiv: vaccinarea oamenilor, notează ea. În schimb, grupurile anti-vaccinare „comprimă mai multe grupuri mici care discută o gamă largă de subiecte de sănătate și siguranță”. Acest lucru îi face să fie mai eficienți în propagarea mesajelor lor, deoarece răspund la o gamă largă de îngrijorări ale oamenilor indeciși.

„Este ca și cum noi, ca comunitate de sănătate publică, avem încă vechiul model IBM și nu un start-up din Silicon Valley… Roșii au înțeles asta”, spune Larson.

Paginile pro-vaccinare „par să fie închise într-o cameră cu ecouri și predica lor nu pare să meargă mai departe de propriul cor”, subliniază Bruce Gellin, președintele biorului de imunizare globală din cadrul Sabin Vaccine Institute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here