Hemoragie în Justiție din cauza pensiilor speciale? Cum poate elucida Casa de Pensii misterul

protest grefieri eliminare pensii speciale
Foto: Inquam Photos / George Calin

De la DNA, DIICOT și Parchetul General, numai săptămâna aceasta 12 procurori au primit încuviințarea secției de profil a CSM pentru depunerea dosarelor de pensionare, aceștia urmând a beneficia de prevederile în vigoare privind pensiile speciale. Iar azi se pregătesc 19 judecători să procedeze la fel. Printre aceștia, și fosta șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea.

În sistem, se vorbește tot mai mult de o eventuală hemoragie de pensionări, în contextul în care legislația s-ar putea schimba, după ce Parlamentul a votat recent desființarea pensiilor de serviciu pentru procurori și judecători.

„Eu cred că sunt mulți magistrați în situația asta. Nu am o statistică foarte clară, dar cred că procentul este semnificativ”, a declarat Laura Ștefan, de la Expert Forum, pentru Universul.net. Aceasta atrage atenția că „este vorba de oameni care se află în apogeul carierei, adică fie sunt la parchete sau instanțe superioare, fie pe funcții de conducere”.

Legea adoptată de Parlament se află însă în analiza Curții Constituționale, fapt pentru care decizia va cântări esențial în ceea ce va urma. „Bănuiesc că sistemul stă și se uită acum la Curtea Constituțională, să vadă ce va face. Dacă CCR va spune că prevederea este neconstituțională, ceea ce este probabil, vom vedea în ce măsură se va alege o nouă cale”, mai spune Laura Ștefan.

Arhiva care poate clarifica situația reală

În clipa de față, pornind strict de la numărul cererilor de pensionare care intră în discuțiile secțiilor de resort din Consiliul Superior al Magistraturii, situația nu pare una critică, a scris, pe pagina sa de Facebook, judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM: „Numărul lor este între 10 și 20 pe ședință. Nu e mai mare ca altădată. Nu cred ca are legătură cu eliminarea pensiilor de serviciu”.

Dacă se poate totuși vorbi sau nu de un fenomen, pista cea mai sigură se află în arhivele Casei Naționale de Pensii. Laura Ștefan și Cristi Danileț arată, în acest sens, că întrebarea fundamentală este „câți magistrați dețin decizii de pensionare care nu sunt puse în plată?”

„Magistrații își pot lua decizii de pensionare de la Casa de Pensii însă fără a le și pune imediat în practică. Le pot eventual introduce în plată înainte de promulgarea unei legi care să-i vizeze, ajungând astfel să beneficieze de prevederile legii încă în vigoare”, explică Laura Ștefan. „Astfel ei își vor conserva drepturile cele mai favorabile”, punctează și judecătorul Danileț.

„Nu va mai face cineva schimbări de profunzime până la instalarea unui guvern de patru ani”

Potrivit specialistei de la Expert Forum, „o reformă a sistemului de pensii speciale este necesară, dar ea nu ar trebui să se aplice doar magistraților, care sunt câteva mii. Dacă tot discutăm de o reformă a pensiilor speciale, ea ar trebui să fie multisectorială”.

Laura Ștefan adaugă însă că, din acest punct de vedere, dinamica scenei politice nu este de ignorat. „Situația este foarte fluidă politic. Mă gândesc că nu va mai face cineva schimbări de profunzime până la instalarea unui guvern de patru ani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here