Orban, dispus să facă o mică concesie în „embargoul” de 90 de zile pe viza de flotant

sursa: gov.ro

Premierul Ludovic Orban este dispus să ia în considerare o micșorare a perioadei de 90 de zile în care cetățenii care și-au schimbat domiciliul nu pot vota la alegerile locale.

Astfel, perioada poate fi scăzută de la trei luni la 60 de zile, potrivit șefului Executivului.

„V-am prezentat o analiză pe care am făcut-o noi, nu pe toate localităţile, dar am făcut o analiză pe 200 de localităţi în 2016, an electoral, în aceste localităţi s-au acordat 20 000 de vize de flotant, în anii următorii 2017-2018-2019, numărul de vize de flotant acordate anual a fost între 1300 şi maximum 2000, adică de peste 10 ori mai puţine vize de flotant”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Prim-ministrul spune că, în mod clar, actualul sistem „favorizează o formă mascată de turism electoral” în care sunt aduşi oameni „care n-au nicio legătură cu localitatea respectivă să voteze numai ca să voteze cu primarul în funcţie de cele mai multe ori”.

„Ca atare, noi ne menţinem punctul de vedere. Sigur, putem discuta asupra perioadei, adică să nu fie 90 de zile, să fie 60 de zile, dar nu putem accepta să se facă pe bandă rulantă, în ziua votului mii şi zeci de mii de vize de flotant doar ca să afecteze acurateţea procesului electoral”, a subliniat Orban.

„Nu faceţi ce a făcut PSD cu votul din Diaspora”

Hotărârea Guvernului – inclusă în proiectul care prevede alegerea primarilor în două tururi – de a impune o restricționare de 90 de zile pe viza de flotant a trezit critici în rândul alianței USR-PLUS.

„Poziţia noastră este una şi mai tranşantă. Avem într-adevăr discuţii cu premierul şi cu cei din Guvern, pentru că în momentul de faţă, aşa cum e legea astăzi, oricine are viză de flotant obţinută şi cu două-trei zile înainte de alegeri poate să voteze. Este situaţia specifică şi caracteristică exact populaţiei dinamice, exact populaţiei active, studenţilor, celor care au activităţi economice care presupun foarte multă mobilitate. Ideea aceasta, că punem o barieră… 90 de zile, este un termen uriaş. Practic, dacă îţi faci viză de flotant doar cu trei luni înainte de alegeri, nu mai poţi să votezi sau poţi să votezi dacă te duci la tine acasă, în judeţul unde ai domiciliul. Lucrul acesta este o împiedicare a accesului cetăţenilor la vot”, a spus liderul USR, Dan Barna, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că ideea cu turismul electoral şi cu riscul de vot multiplu nu mai este de actualitate, având la dispoziţie Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

„Argumentul invocat de cei de la PNL este că primarii ar muta calupuri de populaţie dintr-o localitate în alta pentru a influenţa rezultatul votului. Studiile de la Expert Forum şi de la organizaţiile civice care au cercetat numărul de vize de flotant raportat la alegeri nu confirmă această temere. Nu există în realitate dovezi relevante în care sute sau mii de oameni au fost mutaţi şi şi-au făcut viză de flotant în noaptea dinainte. Dacă cineva vrea să folosească acest mecanism, termenul de 40 sau de 90 de zile nu împiedică mutarea unui număr de 10, 20, 30 de oameni dintr-o comună în alta, cum se invocă, pe când, în oglindă, sunt afectaţi zeci de mii de cetăţeni, cei din marile oraşe, studenţii în principal, şi cei care lucrează în servicii de mobilitate, sunt afectate astfel persoane care nu vor putea să îşi exercite dreptul de vot, tocmai pentru că termenul de 90 de zile este unul foarte larg şi restrictiv”, a menţionat Barna.

Și deputatul USR Cătălin Drulă i-a cerut premierului să nu blocheze votul studenţilor şi tinerilor din marile centre universitare, dintre care mulţi au viză de flotant. „Nu faceţi ce a făcut PSD cu votul din Diaspora. Nu de alta, dar pentru PSD n-a ieşit bine”.

Cătălin Drulă a afirmat că îi este greu să înţeleagă de ce Guvernul Orban se foloseşte de o iniţiativă utilă şi necesară – angajarea răspunderii pentru alegerea în două tururi – a primarilor „pentru a da şi o mică şi meschină lovitură dreptului la vot al unor categorii sociale importante”.

„Domnule Orban, vă puteţi încă răzgândi. Vă rog să nu blocaţi votul studenţilor şi tinerilor din marile centre universitare, dintre care mulţi cu viză de flotant. Nu faceţi ce a făcut PSD cu votul din Diaspora. Nu de alta dar pentru PSD n-a ieşit bine”, a atras atenția deputatul.

Drulă a adaugat că este inacceptabil ca votul unor categorii de populaţie „care nu convin electoral” să fie blocat prin schimbări de ultim moment.

„Lăsaţi oamenii să voteze acolo unde locuiesc! Ştiu că ştiţi asta. PSD nu trebuie să fie un model pentru nimeni”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here