Hidra autoritară din Balcanii de Vest. China și Rusia își unesc forțele, iar UE pierde competiția

Foto: Pixabay

Eforturile de dezinformare chineze și ruse din Balcanii de Vest au atins o sinergie periculoasă. Criza COVID nu face decât să le înlesnească misiunea, atrag atenția într-o analiză CEPA Rumena Filipova, expertă în economie a Center for the Study of Democracy, și Ruslan Stefanov, directorul programului economic al think thank-ului din Bulgaria.

🔷 Marele Joc din Balcanii de Vest ne arată Rusia ca principal concurent în ultimii 300 de ani. În cea mai recentă manifestare a competiției pentru influență în regiune, desfășurarea propagandei și dezinformării prin capturarea mass-media a fost o componentă esențială din trusa cu instrumente a Kremlinului. Câștigarea inimilor și minților publicului balcanic, prin asmuțirea cauzei autoritare împotriva democrației și integrării euro-atlantice, a fost o mișcare importantă a strategiei ruse.

Ambițiile globale din ce în ce mai mari ale Beijingului au plasat Balcanii în vizorul Chinei. China a încercat să obțină o prezență distinctă în economiile țărilor care aspiră la UE și, astfel, să obțină o piatră de temelie spre o pătrundere mai largă în Uniune. În același timp, China este prezentă în peisajul mediatic al mai multora dintre aceste țări prin extinderea agenției de știri Xinhua și China Radio International, încheind acorduri bilaterale pentru partajarea conținutului cu principalele puncte de vânzare locale, și prin trimiterea delegațiilor jurnalistice chineze și organizarea de vizite ale jurnaliștilor locali în China.

În contextul balcanic, unde Rusia este o putere consolidată de multă vreme și în care China este un nou venit, nu au fost (încă) observate ciocniri notabile de interese. În loc să încerce să înlocuiască Kremlinul, Beijingul a pătruns în rețelele rusești de influență media pentru a-și extinde propria prezență în regiune. Prin urmare, încep să apară semne de suprapunere între instrumentele, canalele și rețelele de influență ale Chinei și ale Rusiei în Balcani.

Liderii locali fideli Rusiei acționează din ce în ce mai mult ca promotori ai tacticii informaționale mult mai bine finanțată a Chinei, promovând mesaje propagandiste complementare care promovează punctele de vedere oficiale rusești și chineze și extind cooperarea dintre cele două state, salutându-le ca o alternativă superioară democrației liberale occidentale și ordinii internaționale liberale. Această tendință este vizibilă în special în Bulgaria și Serbia. China Today a intrat recent pe piața bulgară a ziarelor online și a presei tipărite. Outlet-ul are același editor și consiliu de redacție ca (ediția bulgară a) Russia Today. În Serbia, promovarea activităților comune ruso-chineze se desfășoară într-un mod și mai evident. Narațiunile de dezinformare chineze tind să fie împinse de mass-media pro-guvernamentale, care sunt, de asemenea, angajate în răspândirea mesajelor sponsorizate de Kremlin. Iar facilitarea la scară largă a activităților comune ruso-chineze este supravegheată de o instituție oficială de stat: Consiliul Național pentru Coordonarea Cooperării cu Federația Rusă și Republica Populară Chineză, care a fost înființat în 2017.

În pandemie, cooperarea ruso-chineză în materie de dezinformare a ajuns la o treaptă superioară. Deși narațiunile lor s-au suprapus la nivel internațional, sinergiile au fost vizibile în special în mediul informațional balcanic. Cele două state autoritare au desfășurat campanii agresive de dezinformare, care au avut un impact negativ semnificativ asupra libertății media.

Asistența medicală rusă și chineză a fost instrumentată ca parte a unei largi campanii publicitare, susținută de publicațiile locale pro-ruse / chineze, prezentând Moscova și Beijing drept adevărații aliați, care vin în mod altruist în salvarea țărilor aflate în nevoie – se presupune că prin comparație cu lipsa de sprijin și solidaritate a UE. Răspunsul inițial lent al UE în a oferi ajutor Balcanilor de Vest și lupta actuală cu vaccinarea au contribuit la o anumită plauzibilitate a acestor narațiuni. Rusia și China și-au diseminat pe larg poveștile de dezinformare legate de coronavirus prin rețele de site-uri, inclusiv surse media de stat (precum Russia Beyond și NewsFront), precum și prin rețele de socializare și site-uri locale care nu pot fi legate în mod oficial de Rusia și China, dar care mențin totuși legături cu grupurile de interese pro-ruse / chineze. Narațiunea-cheie care vizează publicul balcanic s-a concentrat pe propagarea afirmației că o orientare strategică pro-occidentală și un sistem democratic nu pot rezolva crizele neprevăzute și problemele sociale înrădăcinate și că doar o formă autoritară de guvernare poate aduce stabilitate și prosperitate.

Faptul că Balcanii nu au una, ci două puteri autoritare care propagă cu succes dezinformarea în discursul public, prezintă un risc serios de securitate pentru Uniunea Europeană. Faptul că acest lucru se întâmplă în mijlocul unei pandemii fără precedent nu face decât să agraveze lucrurile. Măsura în care o astfel de vulnerabilitate va fi aprofundată sau abordată în mod eficient va depinde în cele din urmă de capacitatea de a forja o abordare a întregii Europe în ceea ce privește tratarea cu Moscova și Beijingul, care ia în considerare susceptibilitățile fiecărei țări față de autoritățile politice, economice și față de influența mass-media.

Cu toate acestea, în loc de coerență, se caută un echilibru între urmărirea intereselor economice și susținerea valorilor politice. Această tensiune a fost evidentă prin faptul că UE s-a grăbit să semneze un acord de investiții cu China, în timp ce încerca să formuleze un răspuns transatlantic de principiu față de ambițiile globale ale Beijingului. În mod similar, poziția UE în sprijinul lui Alexei Navalnîi contrastează puternic cu continuarea proiectelor energetice precum Nord Stream 2 și Turk Stream.

O abordare coerentă va trebui să reacționeze față ceea ce se întâmplă în Balcanii de Vest. Prevenirea regiunii de a rămâne o vulnerabilitate strategică a Occidentului va necesita acordarea unei perspective clare de aderare la UE statelor ne-membre, un angajament reînnoit pentru dezvoltarea economică și integrarea regiunii și un plan strategic de comunicare care să sublinieze valorile democrației liberale. Lucrurile nu mai pot continua ca până acum. Consolidarea autoritară de-a lungul flancului Europei este deja prea ușor de închipuit. 🟦

3 COMENTARII

  1. Rusia si China beneficiaza in primul rand de jocul dublu al Germaniei . Avestia in lacomia lor vor da o lovitura UE prin tari pe care le vor vasale complet (cazul Romaniei ) iar aceasta este o cerinta ruseasca expresa , pentru a tine in frau dorinta de unitate a romanilor cu Basarabia . Politica romana trebuie sa contracareze politica cailori Troieni rusesti , cele doua state germane , hungurii si italia , care pentru gazele rusesti , se prostitueaza pe teritoriul Romaniei prin tot felul de politici antieconomice promovate de bancile austriece , si societatile de asamblare (strans suruburi ) pe care le patroneaza . E bine sa sa fim membrii loiali ai UE , dar nu e bine sa mai cedam din clauzele economice , pentru a nu ne afunda in fiecare an tot mai mult in marasm.

    • Firule,fara tine sa dai sfaturi pe net,nu stiu ce s-ar face presedintele si guvernul…zau!😢😣 Inca nu ai aflat ca tara noastra este tot mai strans legata de SUA si nici nu incape vorba sa acceptam gaze rusesti prin nordstream2,sa aducem vaccinuri rusesti si chineze,plus vrem sa ne departam tot mai tare de importurile chinezesti,producand cat mai multe produse strategice aiciDeh,e greu sa accepti ca si altii,in afara de basescu si pmpisti sai sunt patrioti…

  2. Expertii care vin cu dovezi legate de Uigurii napastuiti in Xinjiang, nu exista. Este doar un journalist amator, Adrian Zenz, de profesie antropolog, care a vizitat China o singura data, iar toate “informatiile” le-a cules din deductii personale, in urma unor articole si date publice.
    Omul nu are nici cea mai mica intelegere a culturii chineze, a modului in care functioneaza aceasta societate astazi, ca sa nu mai vorbim de cat de fericiti au fost americanii care l-au invitat pe Zenz sa-si expuna teoriile in fata unui comitet al congresului, imbratisand apoi fara nicio alta dovada, teoria centrelor de detentie.
    N-ar fi mai potrivit sa ne uitam la ce anume serveste interesul Romaniei si al locuitorilor sai?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here