Erdogan „va forța limita”. Legătura dintre sancțiunile contra Rusiei și politica monetară bizară a Turciei

Sursa: Kremlin.ru

<< Numerarul rusesc are utilizări dincolo de ceea ce este evident >>, notează The Economist

<< Multe țări se îndepărtează de Rusia, dar una se apropie: Turcia. Turiștii și emigranții ruși se mută în Istanbul și în stațiunile de coastă ale țării, cucerind proprietăți cu miile. Rusia ajută la finanțarea unei centrale nucleare care costă 20 de miliarde de dolari, în Akkuyu, în sud. În timp ce multe țări au redus exporturile către Rusia, după invadarea Ucrainei, cele ale Turciei au crescut cu 60%, exprimate în dolari. Firmele occidentale, constrânse de sancțiuni, par să folosească Turcia ca intermediar pentru a exporta în Rusia.

Politica monetară bizară a Turciei este unul dintre motivele pentru care țara este atât de dornică de numerarul rusesc. În ciuda creșterii inflației la 80%, pe 18 august banca centrală a Turciei și-a redus rata dobânzii de la 14% la 13% – răspunsul opus a ceea ce ar recomanda orice economist cu o gândire sănătoasă. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, vrea costuri mai mici de împrumut pentru a stimula economia și, astfel, pentru a-și îmbunătăți șansele în alegerile din vara viitoare. Dar politica monetară bazată pe dobânzi reduse a făcut ca lira să scadă. Din 2018, a pierdut trei sferturi din valoarea sa față de dolar, iar o monedă mai slabă se adaugă dificultăților legate de inflație ale Turciei, prin creșterea costului importurilor.

Apare gambitul creșterii sancțiunilor. Turcia are nevoie disperată de valută pentru a cumpăra lire de pe piețele financiare, susținând astfel valoarea monedei fără a crește ratele. În ultimele luni, banca centrală a cheltuit probabil zeci de miliarde de dolari în acest fel. Rusia „înoată” în valută puternică din exporturile de hidrocarburi și nu are prieteni și bunuri străine. Exporturile turcești către Rusia ajută la consolidarea rezervelor valutare ale lui Erdogan, deoarece exportatorii trebuie acum să schimbe o parte din veniturile externe cu guvernul, în moneda națională. Nerespectarea sancțiunilor și politica monetară capricioasă sunt, așadar, două fețe ale aceleiași monede.

Politicienii americani și-au arătat neliniștea față de strategia Turciei. Analiştii avertizează că riscă sancţiuni secundare. Dar Erdogan consideră banii ca fiind mai importanți decât relațiile bune cu Occidentul. „El are de câștigat alegeri”, spune Timothy Ash, de la BlueBay Asset Management. „Și va forța limita”. >>

De ce nu poate câștiga Rusia războiul: cât de jalnică e în realitate tehnica de luptă / Avertisment sumbru al unui expert, pentru orice lider de la Kremlin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here