În 2020, Xi Jinping visa la o vizită triumfală la Berlin. Coronavirusul i-a dat planurile peste cap, arătând fața „perversă” a Chinei, scrie Bloomberg

China avea planuri mari pentru 2020, care ar fi trebuit să fie anul unui desant diplomatic al Beijingului în Europa. Planul ar fi culminat, în viziunea strategilor chinezi, cu o vizită triumfală a președintelui Xi Jinping la Berlin. Dar pandemia de coronavirus a aprins butonul de avarie, iar europenii avertizează asupra unei rupturi în relația cu China.

Diplomații vorbesc despre creșterea furiei față de comportamentul Chinei, pe lista de reproșuri fiind și faptul că furnizorii chinezi de echipamente medicale practică prețuri de „escroci”, relatează agenția Bloomberg într-o analiză.

Una peste alta, încrederea în China se scufundă, iar Beijingul își vede ruinată șansa de a-și demonstra calitățile de leadership global în 2020.

„În aceste luni, China a pierdut Europa”, a declarat Reinhard Buetikofer, un parlamentar german al Partidului Verzilor care prezidează delegația Parlamentului European pentru relațiile cu China. El a menționat îngrijorările privind „gestionarea adevărului” în China în primele etape ale virusului și a precizat că diplomația chineză are o poziție „extrem de agresivă”.

Perversitate

„Este perversitatea unei atitudini care nu presupune voința de a crea parteneriate, ci voința de a spune oamenilor ce trebuie să facă”, a caracterizat politicianul german avântul propagandistic al Chinei la nivel diplomatic în criza sanitară cu care se confruntă omenirea.

În cifre, relațiile comerciale dintre UE și China au însumat anul trecut 750 de miliarde de dolari. Și nu puține sunt țările europene cărora le este greu acum să își reducă prin măsuri protecționiste și defensive dependența față de astfel de „investițiile prădătoare” ale Beijingului, notează Bloomberg.

„Acum, atmosfera este mai degrabă toxică în Europa când vine vorba de China”, este de părere Joerg Wuttke, președintele Camerei de Comerț a UE din China.

Atitudinea publică a Chinei a frizat până acum dubla măsură. În timp ce purtătorul de cuvânt al Minsterului chinez de Externe, Zhao Lijian, adopta un ton conciliator într-o conferință de presă pe 17 aprilie, îndemnând la solidaritate în numele „salvării de vieți”, pe site-ul Ambasadei Chinei de la Paris apărea un text nesemnat în care personalul unui azil era acuzat că lăsase în mod intenționat bătrânii să moară de coronavirus.

Citând oficiali europeni, Bloomberg subliniază că Beijingul și-a „săpat groapa” și în momentul în care a insistat ca ajutoarele sanitare oferite diverselor țări din UE să fie însoțite de laude și mulțumiri publice, lucru care nu a făcut altceva decât să sporească atitudinea refractară a europenilor față de Partidul Comunist Chinez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here