În ce afaceri dubioase este acuzat fiul lui Joe Biden că a fost implicat în Ucraina

Donald Trump este implicat într-un nou scandal, după ce i-ar fi cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să investigeze afacerile familiei lui Joe Biden, principalul său rival politic în cursa prezidențială din 2020, în Ucraina.

Nancy Pelosi, șefa democrată a Camerei Reprezentanților, a anunțat marți demararea procedurii de destituire a liderului de la Casa Albă. Un pas previzibil în strategia Partidului Democrat, care nu avea cum să rateze o asemenea minge ridicată la fileu.

Totuși, este Hunter Biden, personajul principal al poveștii, chiar imaculat în ițele acestui scandal? Există câteva nebuloase care nu par a fi, până la proba contrarie, în avantajul fiului lui Joe Biden.

Anul 2014

În Administrația Obama, Joe Biden, în calitate de vicepreședinte al Statelor Unite, a avut pe mână dosarul delicat al Ucrainei, trebuind să manevreze aspectele spinoase ale corupției politice de la Kiev. Ca reper, vorbim despre anul 2014, când debutează războiul separatist din estul Ucrainei pe fondul anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea. Acesta este și momentul în care intră în scenă fiul său, Hunter Biden, potrivit Wall Street Journal.

În mai 2014, Hunter Biden aterizează pe o funcție remunerată generos, intrând în organigrama gigantului Burisma Holdings Ltd din domeniul extracției de gaze. Biden primea pe lună în jur de 50.000 de dolari. Făcând ce anume? Aici apar niște semne de întrebare. Cu zero experiență în domeniu, serviciile de consultanță ale lui Hunter Biden nu puteau fi utile decât prin prisma experienței sale în birocrația multinaționalelor. Bunul său prieten și partener de afaceri Devon Archer se afla și el în consiliul de administrație al Burisma Holdings, companie deținută de Mykola Zlochevski.

Când Hunter Biden a fost angajat, Zlochevski era deja subiectul unor controverse intense și se afla în dizgrația opiniei publice ucrainene, fiind considerat un client al vechiului regim. De ce? Fiindcă Zlochevski era unul dintre oligarhii loiali ai lui Viktor Ianukovici, proaspăt debarcat de la putere în urma sângerosului EuroMaidan. În plus, Zlochevski era implicat deja într-o multitudine de scandaluri de corupție cu fonduri guvernamentale.

Hunter Biden și presa de scandal

Altfel spus, Hunter Biden își alesese cel mai prost moment să intre într-o „combinație” cu mediul de afaceri ucrainean. Iar tatăl său deja începuse să încaseze decontul de imagine, fiind avertizat de colegii săi democrați că aventura financiară a lui Hunter Biden ar putea avea repercusiuni serioase asupra Casei Albe. De altfel, „micul” Biden era un „client fidel” al presei de scandal din SUA, fiind cunoscute problemele sale cu drogurile, băutura și prostituatele.

Printre companiile pe care Mykola Zlochevski le-ar fi folosit în căpușarea fondurilor guvernamentale s-ar număra și Burisma Holdings, care se afla în atenția procurorului general Viktor Șokin. „Se afla în atenția”  – e doar un fel de a spune, o descriere tehnică, susțin unele voci. Vom vedea de ce.

Spălări de bani

Donald Trump și avocatul său, Rudy Giuliani, au dat de înțeles că în 2016 Joe Biden a pus presiuni pe Guvernul de la Kiev ca să-l destituie pe Șokin pentru a stopa investigația privind activitățile ilegale ale companiei Burisma Holdings. Joe Biden a admis că a cerut guvernanților ucraineni să îl demită pe procurorul general, dar din cu totul alte rațiuni: lipsa de rezultate în lupta anticorupție.

Afirmațiile lui Joe Biden au fost întărite de mai mulți diplomați occidentali, care au explicat că activitatea lui Viktor Șokin părea mai degrabă o tentativă de mușamalizare a marilor dosare de corupție.

Zlochevski deținea 23 de milioane de dolari într-un cont bancar din Marea Britanie, active obținute cel mai probabil în urma spălării de bani, suspectau autoritățile de la Londra. Orice încercare a procurorilor britanici de a se coordona cu Viktor Șokin în această investigație s-ar fi lovit constant de diverse stratageme ale acestuia de a tergiversara dosarul.

În 2015, ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt, l-a numit pe procurorul Șokin un „obstacol” în calea eforturilor anticorupție. Au urmat insistențele Fondului Monetar Internațional, dar Guvernul Ucrainei nu părea decis să se descotorosească de Șokin. Până când, în una dintre călătoriile sale la Kiev, în 2016, Joe Biden a pus piciorul în prag, avertizându-i pe guvernanți că nu vor mai primi ajutorul financiar de 1 miliard de dolari din partea SUA dacă vor continua să îl apere pe Viktor Șokin.

„Dacă procurorul nu va fi concediat, nu mai primiți banii. Ei bine, să fiu al naibii, l-au demis”, a povestit anul trecut Joe Biden la un eveniment public.

În aprilie 2019, Hunter Biden a spus adio funcției sale de la Burisma Holdings. În iunie, The New Yorker scria că Hunter Biden le-ar fi declarat apropiaților săi că regreta decizia de a accepta postul oferit de Zlochevski.

Între timp:

  1. Surse din Parlamentul ucrainean au declarat pentru The Daily Beast că Procuratura Generală va investiga rolul lui Hunter Biden în afacerile derulate de Mykola Zlochevski.
  2. Casa Albă a publicat miercuri transcrierea unei convorbiri telefonice între Donald Trump şi Volodimir Zelenski, care arată că preşedintele american i-a cerut într-adevăr omologului său ucrainean să facă o anchetă cu privire la democratul Joe Biden.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here