Încă un parlament în tabăra celor care acuză China de „genocid” în problema uigură. Olanda se alătură Canadei

Sursa: www.harvardpolitics.com

Parlamentul Olandei a votat joi o moţiune fără caracter obligatoriu care afirmă că tratamentul aplicat minorităţii uigure din China este echivalent cu un genocid, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Canada a adoptat deja săptămâna aceasta o rezoluţie similară, dar Olanda este prima ţară europeană care se pronunţă în aceşti termeni.

„În China are loc un genocid împotriva minorităţii uigure”, afirmă moţiunea parlamentară olandeză, fără a acuza însă direct guvernul de la Beijing.

Documentul consemnează însă că acţiunile autorităţilor chineze, cum ar fi „măsurile cu scopul de a împiedica natalitatea” şi existenţa unor „lagăre de pedeapsă”, intră sub incidenţa Rezoluţiei 260 a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cunoscută drept Convenţia împotriva genocidului.

Partidul conservator VVD al premierului Mark Rutte a votat împotriva rezoluţiei, care nu impune guvernului nicio acţiune. Un purtător de cuvânt al executivului a declarat că va răspunde moţiunii mai târziu în cursul zilei. 

Deputaţii canadieni au adoptat luni o moţiune fără caracter obligatoriu asimilând tratamentul rezervat de China minorităţii sale uigure unui „genocid” şi îndemnând guvernul condus de Justin Trudeau să facă acelaşi lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here