Începutul teoretic al unei încetări a focului în Ucraina, anunţată de Rusia de Crăciunul pe stil vechi

Sursa: TASS

O încetare a focului unilaterală decretată de Rusia în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi ar fi trebuit să înceapă vineri la prânz (12.00, ora Moscovei – 09.00 GMT), deşi sinceritatea iniţiativei a fost pusă la îndoială de Kiev, relatează France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

În urma unui apel al patriarhului ortodox rus Kirill, dar şi a unei propuneri a şefului statului turc Recep Tayyip Erdogan, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi armatei sale să respecte o „încetare a focului pe toată linia de contact între părţi de la ora 12.00 (9.00 GMT) pe 6 ianuarie a acestui an până la 24.00 (21.00 GMT) la 7 ianuarie”.

Dacă se va respecta, va fi vorba despre primul armistiţiu de amploare în Ucraina de la începutul invaziei ruse lansate în februarie. Scurte pauze în lupte au avut loc anterior la nivel local, precum evacuarea civililor din uzina Azovstal din Mariupol (sud-est) în aprilie.

Cu toate acestea, Ucraina a respins această iniţiativă drept „act de propagandă”. Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, aceasta este o „scuză cu scopul cel puţin de a opri avansul trupelor noastre în Donbas şi a aduce echipament, muniţie şi oamenii mai aproape de poziţiile noastre”.

Vladimir Putin a cerut forţelor ucrainene să respecte acest armistiţiu pentru a da posibilitatea ortodocşilor, confesiunea majoritară în Ucraina ca şi din Rusia, „să asiste la slujbe în ajunul Crăciunului, precum şi în ziua Naşterii Domnului”.

Într-un mesaj difuzat la câteva minute după începutul încetării focului anunţate, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko a raportat un bombardament rusesc asupra Hersonului (sud), care a provocat victime. El nu a precizat însă când a avut loc lovitura aeriană.

Autorităţile separatiste din estul Ucrainei, citate de agenţiile de presă ruse, au anunţat la rândul lor bombardarea bastionului lor Doneţk de către armata ucraineană cu 15 minute înainte de intrarea teoretică în vigoare a încetării focului.

Războiul din Ucraina, în imagini – Zilele 315 și 316

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here