Un incident la centrala nucleară din Ungaria a avut loc joi dimineață. Mai exact, unul din reactoarele centralei nucleare din Paks, sudul Ungariei, a fost închis automat, din cauza unei defecțiuni tehnice, informează Reuters.

A fost alertă de securitate în apropierea graniţei cu România. Autorităţile ungare au reacționat imediat și au dat asigurări că nu sunt riscuri de contaminare radioactivă.

Potrivit reprezentanților centralei, decizia de închidere a reactorului a fost luată din cauza unei defecțiuni la un mecanism de apărare, scrie agenția citată.

Autoritățile ungare au subliniat că nu există riscuri legate de siguranța populației. Centrala de la Paks este construită după model sovietic și funcționează cu patru reactoare de tip VVER, de 500 megawați.

În zona respectivă, statul ungar a demarat un proiect de dezvoltare a centrale, în parteneriat cu compania Rosatom din Rusia.

Totul a început în luna ianuarie a anului 2014, când prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, s-a întâlnit cu Vladimir Putin în vila preşedintelui rus, de lângă Moscova. Atunci, aceștia s-au înţeles în ce privește construcţia a două noi blocuri de reactoare – pe lângă cele patru existente – la unitatea energetică respectivă.

Iar zilele trecute, un consorţiu franco-german, Framatome SAS-Siemens AG, a obținut contractul de furnizare a sistemelor de control ale centralei nucleare Paks II.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here