Incredibil, dar adevărat. Țara în care oricine poate fi testat de coronavirus

Spitalele lumii se confruntă cu supraaglomerarea din cauza vitezei cu care se răspândesc infecțiile cu coronavirusul apărut în China, iar problema testării rămâne una delicată în toată lumea, notează Washington Post.

Însă cum ar fi ca toată lumea să fie testată, se întreabă publicația americană.

Este tocmai ceea ce oamenii de știință și autoritățile din Islanda încearcă să introducă în această țară. Ei speră ca, astfel, abordarea lor să ofere noi perspective asupra gestionării cât mai eficiente a pandemiei.

La sfârșitul lunii februarie, Islanda a confirmat primul său caz de infecție cu coronavirusul de Wuhan: un pacient care revenise recent din Italia. În următoarele câteva săptămâni, în timp ce infecțiile s-au răspândit în întreaga lume, alte cazuri au început să apară pe insula cu aproximativ 364.000 de locuitori.

Pe acest fond, oficialii islandezi s-au angajat rapid într-o operațiune ambițioasă de urmărire a contactelor, fapt care a ajutat la identificarea și izolarea persoanelor care au intrat în contact cu cei diagnosticați cu Covid-19.

Între timp, deCODE Genetics, cu sediul în Reykjavik, o filială a companiei americane de biotehnologie Amgen, a făcut echipă cu oficialii islandezi din domeniul sănătății publice pentru a extinde rapid capacitatea de testare a țării.

Acum, oricine din Islanda care dorește să fie testat pentru coronavirus poate fi testat. Oricine, nu doar cei care au călătorit recent în străinătate sau care au fost în contact cu cineva diagnosticat cu virusul. Oricine, adică și cei care nu prezintă niciun simptom.

Inițiativa a atras mii de oameni în testare. Compania deCode pune la dispoziție, gratuit, tampoane necesare testării, iar spitalele îi verifică pe cei care prezintă simptome. În total, aproximativ 19.500 de persoane au fost supuse testării pentru Covid-19, adică peste 5% din populația Islandei, începând de miercuri.

Până acum, au fost confirmate peste 1.200 de cazuri, iar două persoane au murit. Mai mult de 7.800 de islandezi au trecut prin carantină, iar jumătate dintre cei care au fost diagnosticați cu virusul erau deja în carantină la momentul diagnosticării lor, potrivit datelor oficiale.

Prin comparație, scrie Washington Post, Statele Unite au efectuat mai mult de 1,1 milioane de teste, începând de miercuri, ceea ce ar însemna testarea a aproximativ 0,34% din populația totală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here