Cei 3 pași ceruți de Bill Gates în lupta cu coronavirusul. În 2015, i-am avertizat pe liderii lumii să fie gata ca de război

Sursa: Facebook

Nu este niciun dubiu că SUA au ratat în prima fază abordarea eficientă a noului coronavirus, însă fereastra de oportunitate, în care se mai pot lua decizii relevante, nu s-a închis încă, scrie Bill Gates, într-un articol de opinie publicat de Washington Post.

Alegerile pe care decidenții politici americani le fac acum vor avea un impact enorm din punct de vedere al momentului în care numărul cazurilor va cunoaște o curbă descendentă, al intervalului în care economia va sta închisă și al numărului de americani care vor pieri din cauza Covid-19, mai arată Bill Gates.

Fondatorul Microsoft susține că, împreună cu soția sa, Melinda, a consultat numeroși experți și lideri din Washington și nu numai, iar concluzia e una singură: există trei pași pe care autoritățile trebuie să-i facă.

  • 1. O abordare de substanță și la nivel național a „închiderii”. Potrivit lui Bill Gates, în ciuda cerințelor formulate de oficialii din sănătate, în prezent există state și județe care nu au procedat la o închidere totală. Astfel că încă pot fi găsite plaje deschise și restaurante care funcționează.
  • 2. Guvernul federal trebuie să asigure o testare largă. Ca atare, e nevoie de mai multe teste, de sistematizarea rezultatelor, pentru a identifica un număr suficient de voluntari pentru testele clinice și pentru a avea totodată o imagine corectă asupra momentului probabil în care America poate reveni la viața de dinainte. Bill Gates punctează aici problemele pe care SUA încă le au. Cererea de teste depășește oferta, e complicat de stabilit cine să le folosească cu prioritate, prin urmare cazurile existente nu pot fi abordate eficient. Nu în ultimul rând, din acest motiv, consideră fondatorul Microsoft, e încă greu de anticipat care va fi următorul punct în care virusul va lovi. În fine, avalanșa de testări creează blocaje, astfel că rezultatele de care ar fi nevoie în 24 de ore sunt disponibile abia în câteva zile. Acestea fiind circumstanțele, este urgentă prioritizarea. Primii testați ar trebui să fie oamenii care joacă un rol esențial în această pandemie: cadrele medicale, cei cu simptome severe și cei la care probabilitatea de a fi fost expuși unor infectați este cea mai ridicată. Gates critică totodată poziția lui Trump, care le cere guvernatorilor să fie recunoscători administrației federale și mai puțin critici legat de reacția Washingtonului la criză.
  • Al treilea pas sugerat de Bill Gates este cel al construirii unei baze de date adecvate pentru a putea obține vaccinul mult dorit. În acest context, fondatorul Microsoft le cere liderilor americani să contribuie la efortul comun anti-Covid-19 prin abținerea de la comentarii care pot stârni panica sau rostogoli tot felul de zvonuri. El dă exemplu hidroxiclorochinei, o substanță folosită în tratarea malariei, căreia i s-a făcut însă multă reclamă de la cel mai înalt nivel, în legătură cu eficiența sa în Covid-19. Efectul, constată Gates, îmbulzeală și achiziții de panică, astfel că medicamentele au ajuns greu de procurat de către bolnavii de lupus.

Însă salvarea va veni cu adevărat de la vaccin, punctează Bill Gates. Va dura. Potrivit miliardarului, dacă totul va decurge fără sincope, un vaccin anti Covid-19 va fi disponibil în mai puțin de 18 luni. Chiar și așa, ar fi un record în materie de viteză cu care a fost dezvoltat pentru un asemenea produs.

Însă și dezvoltarea în sine a unui vaccin rămâne o treabă doar pe jumătate făcută. Următoarea provocare e fabricarea acestuia în miliarde de doze (în lipsa unui vaccin, statele în curs de dezvoltare sunt mai expuse decât cele bogate întrucât măsurile de distanțare socială sunt mai dificil de implementat).

În acest context, Bill Gates îndeamnă la a începe încă de pe acum construcția fabricilor în care acest vaccin va trebui produs. Însă companiil eprivate nu-și pot asuma o asemenea sarcină și riscurile comerciale care decurg din ea, spune Bill Gates, dar guvernul federal poate.

Bill Gates reamintește că, în 2015, le-a atras atenția liderilor mondiali să se pregătească pentru o pandemie ca și cum s-ar pregăti pentru un război – făcând simulări pentru a identifica breșele din sistem. Fondatorul Microsoft subliniază că anul 2020 ne arată că, la acest capitol, restanțele sunt încă multe.

Bill Gates se arată însă optimist: „Dacă luăm deciziile corecte, bazate pe ceea ce ne spun știința, datele culese și experiența profesioniștilor din medicină, putem salva vieți și ne putem întoarce la treabă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here