Industria românească a început să își revină după impactul pandemiei, inclusiv sectorul auto

Industria românească a recuperat cea mai mare parte a volumului de producție și a revenit în ianuarie 2021 la un nivel apropiat de cel de acum un an, înainte de debutul pandemiei. Recuperare, inclusiv pe exporturi, și în industria auto, potrivit INSSE.

Ca volum, producția industrială a fost în ianuarie cu doar -0,9% sub valoarea ajustată (în funcție de numărul de zile lucrătoare) de acum un an, în timp ce cifra de afaceri a fost mai mică cu -0,6%. Totuși industria bunurilor de folosință îndelungată are o creștere de +17%, în timp ce industria energetică are o scădere de 26% față de acum un an.

Industria prelucrătoare (puternic exportatoare) a revenit la un volum comparabil cu cel de anul trecut – industria auto are o creștere de volum de +20% față de luna decembrie și de -2% față de ianuarie 2020, în timp ce exporturile de autoturisme (care fac 40% din valoarea totală a exporturilor României) au fost cu -1,6% mai mici decât acum un an.

Revenirea producției și exporturilor de automobile se vede și în deficitul balanței comerciale a României, care a scăzut cu 124 milioane de euro față de acum un an. Totuși, o revenire industrială a mai existat și în lunile de vară și toamnă, dar aceasta a fost ulterior afectată de restricțiile impuse în majoritatea țărilor europene și de reducerea exporturilor.

Evoluția producției în alte sectoare industriale, față de acum un an:

  • Industria alimentară -3%;
  • Industria metalurgică +1,2%;
  • Fabricarea echipamentelor elctrice +30%;
  • Industria mobilei +5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here