INFO RUSIA | Canibal Air / Noua cursă a înarmării / Apel pentru Navalnîi / Lesă pentru oficiali / Căderea unei burse

Sursa: Wikipedia
  • Rusia a legalizat așa-numita canibalizare a aeronavelor, scrie Izvestia. La sfârșitul lunii decembrie, Cabinetul de Miniștri a adoptat amendamente la Decretul nr. 353, dând dreptul companiilor aeriene și întreprinderilor ruse de a scoate piesele de schimb reparabile din unele avioane pentru depozitarea sau instalarea lor pe altele. Acest lucru a fost raportat de mai multe surse ale Izvestia din industria aviației. De asemenea, este permisă instalarea de piese de schimb străine neoriginale, pentru a extinde termenii de întreținere a aeronavelor. Experții și sursele au amintit că canibalizarea flotei este o practică mondială normală, dar sunt necesare proceduri clare de execuție. În plus, potrivit acestora, companiile aeriene nu au primit încă documente oficiale cu decizia guvernului și nu înțeleg dacă este posibil să se bazeze pe ea.

  • Cu degetul pe trăgaci, Rusia a provocat o nouă cursă înarmărilor: acum, chiar și „aliații” săi vor să se protejeze de ea, notează Novaia Gazeta.Europa. Potrivit sursei citate, invazia din Ucraina a dus la cea mai mare creștere a complexului militar-industrial mondial din ultimii 20 de ani. Toate statele care se învecinează cu Rusia – de la Norvegia, până la Mongolia – își consolidează capacitatea militară, Finlanda și Suedia intenționează să adere la NATO, Letonia readuce recrutarea obligatorie, iar Georgia își sporește cheltuielile de apărare cu scopul de a descuraja „forțele agresive”. Este de așteptat ca bugetul mondial pentru apărare să atingă un nivel record în 2023 și să continue pe o pantă ascendentă.

  • În ajunul Anului Nou, Alexei Navalnîi a fost transferat la izolator, pentru a zecea oară de când a fost încarcerat. A primit 15 zile într-un pentru că se spălase la momentul nepotrivit. Avocatul Vadim Kobzev a declarat că Navalnîi are febră și tuse, adăugând că politicianului nu i s-a acordat îngrijiri medicale adecvate și că nu primește nici măcar medicamentele care i-au fost prescrise, notează Meduza. Potrivit sursei citate, reprezentanți ai comunității medicale au publicat pe 10 ianuarie o scrisoare deschisă către președintele Federației Ruse, prin care cer „oprirea intimidării” la adresa lui Navalnîi. Scrisoarea a fost semnată de peste 600 de persoane. Avocații au mers și ei pe urmele medicilor, cu un apel către Vladimir Putin pentru a opri trimiterea lui Navalnîi la izolator și pentru a le permite medicilor civili să-l vadă. Scrisoarea deschisă a fost publicată pe Facebook de avocatul Viktor Drozdov, în care le-a îndemnat reprezentanții comunității juridice să se alăture apelului.

  • După mai multe scandaluri de amploare legate de vacanțele în stațiuni din străinătate, regiunile au început să le restricționeze oficialilor și deputaților dreptul de a călători în afara Rusiei, scrie Kommersant. Oficial, autoritățile regionale nu pot interzice părăsirea țării, dar, după cum a aflat Kommersant, în multe locuri a fost transmisă deja o „recomandare imperioasă” în acest sens. Luni, guvernatorul Oblastului Vologda, Oleg Kuvșinnikov (Rusia Unită), le-a „recomandat imperativ” deputaților și oficialilor din regiune „să se abțină de la călătorii în țări străine”: „Într-o perioadă atât de dificilă pentru țară, petrecerea vacanțelor în stațiuni de lux și postarea în mod deliberat de fotografii provocatoare pe rețelele de socializare este inacceptabilă și pentru deputați, și pentru oficialii de orice nivel”. Potrivit politologului Konstantin Kalacev, campania de interzicere a deplasărilor în străinătate seamănă mai degrabă cu un PR regional și „imitarea șefilor mari”. Potrivit acestuia, la nivel federal manevra e doar de a nu expune pe rețelele sociale vacanțele făcute în afara țării. Expertul citat de Kommersant mai crede și că o astfel de interdicție va demotiva și va crea disconfort în rândul elitelor regionale.

  • Cifra de afaceri a tranzacționării cu valori mobiliare străine la Bursa din Sankt Petersburg, la sfârșitul lui 2022, a scăzut de 3,2 ori față de anul precedent, fiind de 122,19 milioane de dolari, notează Vedomosti. Totodată, numărul tranzacțiilor cu acțiuni străine și certificate de depozit a scăzut cu 67%, până la 114,92 milioane de dolari.

INFO RUSIA | Putin umblă deja cu urna / Confiscați, confiscați / Și ocupanți, și hoți / Ventilatorul Patrușev / Tendință: bărbatul rus își sapă groapa, femeia își face casă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here