INFO RUSIA | Piese din Europa pentru navele rusești / Veteran al drepturilor omului, torturat / Abibas se întoarce / Criza cărbunelui / Morții de la inundații, ascunși

Oleg Orlov / Sursa: Kommersant
  • Șantierele militare rusești, aflate sub sancțiuni internaționale, primesc din țări europene piese pentru repararea și construcția navelor, scrie Meduza, care citează o investigație a Serviciului Rus al BBC. Potrivit dezvăluirilor, ajutorul în acest sens vine de la companii din Europa. Unele sunt deținute în comun de firme din Uniunea Europeană și șantiere navale rusești care, printre altele, construiesc nave implicate în invazia din Ucraina. La rândul lor, mai arată ancheta, producătorii de echipamente adesea nu știu cine este destinatarul final al produselor și nu pot verifica întotdeauna dacă acestea ajung la întreprinderi sancționate.

  • Oleg Orlov, copreședintele organizației pentru drepturile omului, Memorial, distinsă cu premiul Nobel, este ținut ostatic de sistemul de justiție rus în timp ce a făcut apel la recenta condamnare a sa la 2,5 ani de închisoare, pentru comentarii împotriva războiului. Potrivit Novaia Gazeta Europa, care citează Memorial, Orlov, care a împlinit recent 71 de ani, este transferat într-o colonie de închisoare, în ciuda faptului că apelul său nu a fost încă judecat. Orlov a luat legătura cu cei de la Memorial de la un centru de arest preventiv din Samara, care probabil nu este destinația finală. Transferul prizonierilor într-o colonie penitenciară înainte de a fi epuizat calea legală de apel contravine legii, afirmă avocata Katerina Tertuhina, dar este o realitate pentru mulți deținuți din Rusia. Memorial precizează că deținuții sunt transportați în condiții aproape de „tortură”, în vagoane speciale pline până la urechi cu oameni. „Din cauza condițiilor de înghesuială, deținuții trebuie să doarmă pe rând. Le este interzisă folosirea toaletei în timpul opririlor lungi. Nu există nicio oportunitate de a te hrăni corespunzător în tren și de multe ori lipsesc apa, aerul proaspăt și lumina”. Memorial și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sănătatea lui Orlov, organizația susținând că starea acestuia s-a deteriorat semnificativ în centrul de detenție preventivă din Moscova, unde a fost privat în mod repetat de hrană caldă și odihnă. Novaia Gazeta Europa se întreabă, în acest context, cum a ajuns cineva cu reputația internațională a lui Oleg Orlov în situația de a fi doar o altă victimă a regimului crud al lui Vladimir Putin și ce se va întâmpla cu el în continuare?

  • Lumea continuă să extindă interdicțiile privind livrările de bunuri către Rusia, dar autoritățile de la Moscova susțin că fac față sancțiunilor, scrie The Insider. Formal, importurile au revenit într-adevăr la nivelurile de dinainte de război, dar cifrele statistice seci nu dezvăluie principalul lucru: calitatea acestor mărfuri este complet diferită. Rusia pare să se întoarcă în anii ’90: în loc de bunuri de marcă, oamenii cumpără acum analogi ieftini sau contrafăcuți, cumpără din nou Lada, iar echipamentele sunt din ce în ce mai mult reparate în loc de a fi înlocuite cu unele noi. Încă și mai greu le este întreprinderilor industriale: lansările de noi unități de producție sunt amânate, fabricile economisesc echipamente deoarece nu se pot obține piese de schimb ori trec la echipamente mai simple.

  • Comisia pentru Energie a Consiliului de Stat consideră că industria cărbunelui din Federația Rusă este în pragul unei crize severe, care va duce la pierderi de 450 de miliarde de ruble la sfârșitul anului, notează Kommersant. Motivul este scăderea prețurilor, creșterea costurilor logistice și a celor cu serviciul datoriei. Pentru a sprijini industria, sunt propuse anularea taxei de export sau introducerea unui preț limită sub care ea nu se aplică, precum și revenirea unor facilități și acordarea de noi reduceri la tarifele practicate de Căile Ferate Ruse. Potrivit Kommersant, Ministerul Finanțelor de la Moscova se opune unui preț de prag. Analiștii cred că prețurile cărbunelui energetic nu vor depăși nivelul propus.

  • În timpul unei vizite la Orsk, ministrul pentru Situații de Urgență, Alexandr Kurenkov, a afirmat că în oraș nu au existat decese în urma ruperii barajului, după cum rezultă din declarațiile citate de publicațiile locale, „Orenburg Media” și ORSK.ru. Însă jurnaliştii de la Vajnîe istorii au reuşit să identifice cel puțin cinci victime ale inundațiilor. Patru oameni au murit în Orsk, iar unul lângă Orenburg. Rudele nu sunt informate cu privire la cauza oficială a decesului, eliberarea certificatelor de deces fiindu-le promisă într-o lună.

INFO RUSIA | Cipurile rusești, defecte din fabrică / La ce se așteaptă „elitele rusești” / Etern dispreț prezidențial pentru victime / Poluarea o ia razna / Toate tunurile pe Moldova

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here