Informații spectaculoase despre bărbatul care a intrat în Coreea de Nord de Anul Nou

Foto: Wikimedia Commons

Bărbatul care intrat în Coreea de Nord în ziua de Anul Nou, trecând frontiera ultrafortificată dinspre Coreea de Sud care desparte cele două ţări ar fi un transfug nord-coreean, a anunţat luni Ministerul sud-coreean al Apărării, relatează AFP, preluată de News.ro.

Bărbatul a fost descoperit de echipamente de supraveghere în timp ce traversa partea de est a ”Zonei Demilitarizate” (DMZ), care împarte peninsula coreeană.

O operaţiune de căutare a fost lansată de către militari nord-coreeni.

Autorităţile sud-coreene nu au dezvăluit încă identitatea acestui bărbat, însă un oficial de la Ministerul Apărării a declarat că ar putea fi vorba despre o persoană care venit din Coreea de Nord în 2020, tot trecând în mod clandestin frontiera.

”Presupunem că este vorba despre acelaşi bărbat care a dezertat către Sud escaladând împrejmuirea de sârmă ghimpată în noiembrie 2020”, a declarat AFP un oficial.

Bărbatul este în vârstă de 30 de ani, potrivit acestui oficial, care nu a oferit alte detalii.

Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap citează un oficial de la Ministerul Apărării potrivit căruia bărbatul ”a fost recunoscut ca fiind acelaţi transfug”.

Nicio probă de spionaj nu a fost descoperită până în prezent, a declarat Yonhap această sursă.

Bărbatul ar fi muncit la agent de întreţinere în Coreea de Sud, după ce a dezertat, potrivit agenţiei.

Armata sud-coreeană a informat Phenianul cu privire la această intrare clandestină.

Coreea de Nord a anunţat că a primit această informaţie, dar nu i-a dat curs, a declarat AFP un oficial de Ministerul sud-coreean al Apărării.

Ani de reprimare şi de sărăcie în Coreea de Nord au determinat peste 30.000 de oameni să fugă către Sud în ultimele decenii, după Războiul Coreei (1950-1953), însă trecerile în cealaltă direcţie sunt extrem de rare.

În 2020, militari nord-coreeni au ucis prin împuşcare, în mare, un oficial sud-coreean din sectorul pescuitului, potrivit Phenianului, după ce acesta a traversat ilegal frontiera maritimă.

Ei i-au ares apoi cadavrul, potrivit unor oficiali militari sud-coreeni.

Marea majoritate a nord-coreenilor care fug se duc mai întâi în China, după care se îndreaptă către Coreea de Sud şi trec, în general, prin altă ţară.

Puţini dintre ei au îndrăznit să intre în DMZ, înţesată de mine antipersonal şi sârmă ghimpată, o zonă în care prezenţa militară este masivă de amblele părţi.

Xi și „bătrânii paranoici”. China ar putea fi mai periculoasă ca niciodată în 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here