Iniţiativa „femeilor curajoase” din Belarus, recompensată cu premiul Saharov

Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire a fost înmânat miercuri Consiliului de coordonare, iniţiativă a „femeilor curajoase”, a unor personalităţi politice şi membri ai societăţii civile din Belarus.

În cadrul ceremoniei desfăşurate în mod excepţional la Bruxelles, David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat: „Lumea întreagă este conştientă de ceea ce se întâmplă în ţara dumneavoastră. Vedem curajul dumneavoastră. Vedem suferinţa dumneavoastră. Vedem abuzurile inimaginabile. Vedem violenţa. Aspiraţia şi hotărârea dumneavoastră de a trăi într-o ţară democratică sunt o sursă de inspiraţie pentru noi”.

Svetlana Tihanovskaia, principala candidată al opoziţiei, a declarat în momentul primii premiului: „Fiecare belarus care participă la protestul paşnic faţă de violenţă şi ilegalitate este un erou. Fiecare este un exemplu de curaj, compasiune şi demnitate. De la alegerile din 9 august, bieloruşii protestează în fiecare săptămână pentru viitorul lor şi al celor care nu pot fi acolo. Ei protestează pentru libertatea şi demnitatea bieloruşilor, a europenilor, a dumneavoastră şi a noastră. Fără un Belarus liber, nici Europa nu este liberă pe deplin. Anul acesta am o singură dorinţă: ca fiecare bielorus aflat acum în închisoare sau care a fost obligat să trăiască în exil, să se întoarcă acasă”.

Laureatul a fost ales de liderii politici ai Parlamentului pe 22 octombrie 2020.

Opoziţia democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, iniţiativa „femeilor curajoase”. Acestea sunt: principala candidată a opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, scriitoarea Svetlana Alexievici, laureată a premiului Nobel, artista Maria Kalesnikava, activist politic, şi activistele Volha Kavalkova şi Veranika Ţapkala. Personalităţi politice şi membri ai societăţii civile: vloggerul şi prizonierul politic Siarhei Ţihanuski, fondatorul organizaţiei bieloruse pentru drepturile omului Viasna – Ales Bialiaţki, Siarhei Dileuski, fondatorul canalului Telegram NEXTA Sţiapan Putsila şi prizonierul politic şi candidatul la alegerile prezidenţiale din 2010 Mikola Statkevici.

Într-o rezoluţie adoptată în septembrie 2020, Parlamentul European a condamnat reprimarea violentă a protestelor paşnice de către autorităţile bieloruse.

Parlamentul organizează o misiune de informare despre situaţia din Belarus în perioada 18-21 decembrie pentru a oferi sprijin suplimentar opoziţiei democratice, în conformitate cu o rezoluţie votată pe 26 noiembrie 2020.

Premiul Saharov constă într-o diplomă şi 50.000 de euro.

Ceilalţi nominalizaţi din acest an au fost: activiştii din domeniul mediului din Honduras – Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez, Jeremías Martínez Díaz şi Berta Cáceres – şi Monsignor Najeeb Michaeel, Arhiepiscopul din Mosul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here