INS: România, cea mai mică natalitate din 1930

Foto: Pixabay

România are una dintre cele mai mici rate ale natalității dintre statele Uniunii Europene. Există soluții deja testate pentru a-i încuraja pe români să aibă mai mulți copii. Deocamdată, se aplică doar una, care și-a atins limitele, relatează Newsweek România.

Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat cu o zi înainte de Ziua Copilului o cifră îngrijorătoate: numărul nașterilor a fost în 2020 cel mai mic înregistrat din 1930 până în prezent. Numărul copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani era la 1 ianuarie 2021 cu 37.900 mai mic decât la începutul lui 2020.

Informația oferită de INS este corelată cu datele prezentate de Eurostat, care arată că la ritmul actual al natalității și exodului, România riscă să ajungă până în 2050 la o populație de doar 16 milioane de persoane.

Românii nu au suficiente condiții și stimulente pentru a avea un copil sau mai mulți, arată specialiștii din domeniu, dar soluțiile pentru schimbarea acestor tendințe descrescătoare există și au fost deja testate cu succes în alte țări din Uniunea European.

„Problema natalității a apărut imediat după 1989, când a început o scădere continuă. A fost un reviriment modest în anii 2005-2010, o dată cu introducerea concediului pentru îngrijirea copilului și a indemnizațiilor aferente, decizie care a încurajat să aibă copii pe cei din zona ocupată, cu servicii stabile, care evitau să facă acest pas de teamă să nu le fie pusă în pericol siguranța locului de muncă”, a explicat pentru Newsweek România George Roman, directorul de advocacy al organizației „Salvați copiii”.

Tendința de scădere nu este specifică doar României, dar în țara noastră situația se înrăutățește de la o zi la alta.

„Deficitul demografic este comun tuturor statelor membre ale UE. Doar câteva țări se descurcă mai bine, în special cele din nordul Europeie. Analizele au pus în evidență ce le deosebește de cele din sudul și estul Europei.

Grecia are cea mai mică rată a nașterilor la 1.000 de locuitori. Iar România se află în partea de jos a clasamentului, în ultima treime, cu valori sub 9 nașteri la 1.000 de persoane.

Irlanda ajunge la 15-16 nașteri la 1.000 de persoane, de câțiva ani. Franța se menține la 12 nașteri. Și țările scandinave tot la 12-13 nașteri la 1.000 de persoane se află”, a precizat George Roman.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here