INSP: Încă nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Omicron

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a  informat, marţi, că, până la data de 2 ianuarie, au fost confirmate 92 de cazuri cu varianta Omicron în România, precizând însă că „în acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Omicron”.

Potrivit comunicatului INSP, 45,6% (42 cazuri) au avut istoric de călătorie în Marea Britanie (23), Africa de Sud (8), Nigeria (4), Spania (2), Tanzania (2), Belgia (1), Olanda (1), RD Congo (1), 7,6% (7 cazuri) se află în 5 focare depistate în Bucureşti (4) şi judeţul Prahova (1).

Din raportul INSP reiese că mai mult de o treime dintre infectările cu Omicron din România sunt fără nicio legătură epidemiologică. Astfel, dintre cazurile din focare, pentru două a fost menţionat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Spania (1), respectiv SUA (1), 5,4% (5 cazuri) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19, 34,8% (32 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică, iar 6,5% (6 cazuri) – nu au răspuns apelului telefonic de la DSP.

„În acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Omicron”, se menționează în raportul INPS.

Din cele 92 de cazuri confirmate cu varianta Omicron, 63 (68%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă de vaccinare completă.

Conform sursei citate, nu a fost înregistrat în România niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.

Până la data de 2 ianuarie au fost raportate la INSP – CNSCBT un număr de 8.086 secvenţieri.

Au fost confirmate 7.480 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare din care: 1.722 cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma, 5.632 cazuri cu varianta Delta şi 92 cu Omicron.

Până la data de 2 ianuarie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 93%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here