Instanța supremă obligă Secția specială să finalizeze până la 1 aprilie dosarul care o vizează pe Laura Codruța Kovesi

Secția de anchetare a magistraților trebuie să finalizeze până la 1 aprilie dosarul în care fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar în timp ce candida la șefia Parchetului European, a stabilit miercuri Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia a fost luată, după ce Kovesi a contestat în instanță durata procesului penal.

În contestație fosta șefă a DNA a cerut instanței supreme ca procurorul de caz, Adina Florea, să urgenteze finalizarea dosarului în care este cercetată în legătură cu repatrierea lui Nicolae Popa de la FNI, fugit în Indonezia.

În temeiul art. 488 indice 6 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatoarea Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Stabileşte termen la data de 01 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 4886 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică procurorului de caz şi contestatoarei„, se arată în sentința pronunțată miercuri de instanța supremă.

Hotărârea este fără cale de atac.

În 8 martie 2019, procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie anunţau că au dispus continuarea urmăririi penale împotriva Laurei Codruţa Kovesi pentru infracțiunile de ”constituire de grup infracţional organizat în modalitatea coordonării şi complicitate la represiune nedreaptă sub forma participaţiei improprii”, iar în 29 martie, fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar.

Măsura controlului judiciar a fost luată de Secția pentru anchetarea magistraților în plină procedură pentru numirea procurorului șef european, iar autoritățile de la Bruxelles au acuzat Guvernul de la București că astfel încearcă să o împiedice pe fosta șefă a DNA să ajungă la conducerea Parchetului European.

În 3 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revocat măsura controlului judiciar, arătând în motivarea deciziei că absolut nicio probă în afară de cele prezentate de Sebastian Ghiţă în calitate de denunţător nu relevă implicarea Laurei Codruța Kovesi în aducerea în țară a lui Nicolae Popa, concluzia fiind că fiecare dintre acuzaţiile aduse – luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă – „este lipsită de precizie, claritate (coerenţă) şi de suport probator„, iar controlul judiciar a fost nelegal.

Dosarul a fost deschis de procurorul Adina Florea în urma unui denunț al fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia.

El a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în țară din Indonezia fostul șef al FNI Nicolae Popa, în 2011. Laura Codruța Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese condamnat definitiv la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. Secția pentru investigarea faptelor din justiție susținea că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit suma de 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea lui Nicolae Popa.

În 12 ianuarie, procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru cercetări prealabile în cazul procurorului Adina Florea de la Secția de anchetare a magistraților, pentru anchetele în cazul Laurei Codruța Kovesi și al procurorului DNA Alfred Savu. Ei o acuză de ”exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here