Inteligența artificială va transforma caracterul războiului. Conflictele vor mai rapide și mai opace

Sursa foto: Facebook

Calculatorul s-a născut în război și prin război. Colossus a fost construit în 1944 pentru a sparge codurile naziste. În anii 1950, computerele organizau apărarea antiaeriană a Americii. În deceniile care au urmat, inteligența mașinilor a jucat un rol mic în război. Acum este pe cale să devină esențială. La fel cum lumea civilă este martora unui progres rapid în ceea ce privește puterea și răspândirea inteligenței artificiale (IA), la fel și lumea militară trebuie să se pregătească pentru o avalanșă de inovații. Pe cât de mult transformă caracterul războiului, pe atât de mult se poate dovedi destabilizatoare, scrie The Economist.

<< Schimbarea rapidă de astăzi are mai multe cauze. Una este creuzetul războiului însuși, mai ales în Ucraina. Cipuri mici și ieftine ghidează în mod obișnuit dronele rusești și ucrainene către țintele lor, dezvoltând o tehnologie care altădată era limitată la rachetele unei superputeri. O a doua este avansul exponențial recent al inteligenței artificiale, care permite performanțe uimitoare de recunoaștere a obiectelor și de rezolvare a problemelor de ordin superior. O a treia cauză este rivalitatea dintre America și China, ambele văd în IA cheia superiorității militare.

Rezultatele sunt cel mai vizibile în progresul mașinilor inteligente de ucis. Dronele aeriene și navale au fost vitale pentru ambele tabere în Ucraina, pentru reperarea și atacarea țintelor. Rolul IA este acela de soluție la bruiaj, deoarece permite unei drone să se îndrepte spre ținte, chiar dacă semnalele GPS sau legătura cu pilotul au fost întrerupte. Întreruperea legăturii dintre pilot și dronă ar trebui să permită în curând armatelor să desfășoare un număr mult mai mare de muniții low-cost. În cele din urmă, roiuri de drone cu autodirecționare vor fi concepute pentru a acoperi apărarea.

Dar nu ceea ce este cel mai vizibil în materie de aviație militară este cel mai important. Tehnologia revoluționează, de asemenea, comanda și controlul pe care ofițerii militari le folosesc pentru a orchestra războaiele.

Pe linia întâi, dronele reprezintă doar ultima și cea mai dramatică verigă din lanțul ucigaș, seria de pași care începe cu căutarea unei ținte și se termină cu un atac. Semnificația mai profundă a IA constă în ceea ce poate face înainte ca drona să lovească. Deoarece sortează și procesează datele cu o viteză supraomenească, poate extrage fiecare tanc dintr-o mie de imagini din satelit sau poate interpreta lumina, căldura, sunetul și undele radio pentru a distinge momelile.

Departe de linia frontului, poate rezolva probleme mult mai mari decât cele cu care se confruntă o singură dronă. În prezent, aceasta înseamnă sarcini simple, cum ar fi determinarea armei cele mai potrivite pentru a distruge o amenințare. În timp util, „sistemele de sprijinire a deciziilor” ar putea fi capabile să înțeleagă complexitatea deconcertantă a războiului rapid și pe o suprafață mare – poate un întreg câmp de luptă.

Consecințele acestui lucru abia acum încep să devină clare. sistemele IA, împreună cu roboții autonomi de pe uscat, de pe mare și din aer, vor putea găsi și distruge ținte cu o viteză fără precedent și pe scară largă.

Viteza unui astfel de război va schimba echilibrul dintre soldați și software. În prezent, armatele păstrează un om „în buclă”, care aprobă fiecare decizie letală. Pe măsură ce găsirea și lovirea țintelor este comprimată în minute sau secunde, omul poate doar să „stea în buclă”, ca parte a unei echipe om-mașină. Oamenii vor supraveghea sistemul fără a interveni în fiecare acțiune.

Paradoxul este că, chiar dacă IA oferă o imagine mai clară a câmpului de luptă, războiul riscă să devină mai opac pentru oamenii care îl poartă. Va fi mai puțin timp pentru a se opri și gândi. Pe măsură ce modelele emit judecăți din ce în ce mai oraculare, rezultatele lor vor deveni din ce în ce mai greu de analizat fără a ceda inamicului un avantaj letal. Armatele se vor teme că, dacă nu le vor da consilierilor lor de aviație o libertate mai mare, vor fi înfrânte de un adversar care o va face. Luptele mai rapide și pauzele mai puține vor face mai dificilă negocierea armistițiilor sau oprirea escaladării. Acest lucru ar putea favoriza apărătorii, care se pot adăposti în timp ce atacatorii avansează. Sau atacatorii ar putea fi tentați să lovească preventiv și cu o forță masivă, pentru a distruge senzorii și rețelele de care vor depinde armatele dotate cu tehnologia IA.

Scara războiului bazat pe IA înseamnă că masa și greutatea industrială vor deveni probabil și mai importante decât sunt în prezent. Ați putea crede că noile tehnologii vor permite armatelor să devină mai slabe. Dar dacă software-ul poate alege zeci de mii de ținte, armatele vor avea nevoie de zeci de mii de arme pentru a le lovi. Iar dacă apărătorul are avantajul, atacatorii vor avea nevoie de mai multe arme pentru a pătrunde.

Acesta nu este singurul motiv pentru care războiul bazat pe IA favorizează țările mari. Este posibil ca dronele să devină mai ieftine, dar sistemele digitale care interconectează câmpul de luptă vor fi diabolic de scumpe. Construirea unor armate infuzate cu IA va necesita investiții uriașe în servere cloud capabile să gestioneze date secrete. Armatele, marinele și forțele aeriene care astăzi există în propriile lor silozuri de date vor trebui integrate. Antrenarea modelelor va necesita accesul la cantități uriașe de date.

Ce țară mare favorizează cel mai mult IA? China a fost considerată cândva ca având un avantaj, datorită rezervei sale de date, controlului asupra industriei private și constrângerilor etice mai puțin stricte. Cu toate acestea, tocmai acum America pare să fie în frunte în modelele care ar putea produce următoarea generație de IA militară. Iar ideologia contează: nu este clar dacă armatele statelor autoritare, care prețuiesc controlul centralizat, vor fi capabile să exploateze beneficiile unei tehnologii care împinge informația și cunoașterea spre cele mai joase niveluri tactice.

Dacă, în mod tragic, va izbucni primul război alimentat de IA, este posibil ca dreptul internațional să fie marginalizat. Un motiv în plus pentru a ne gândi astăzi la modul în care să limităm distrugerile. China ar trebui să țină cont de apelul Americii de a exclude controlul IA asupra armelor nucleare, de exemplu. Și odată ce începe un război, liniile directe între oameni vor deveni mai importante ca niciodată. Sistemele de IA cărora li s-a spus să maximizeze avantajul militar vor trebui codificate cu valorile și restricțiile pe care comandanții umani le consideră de la sine înțelese. Printre acestea se numără acordarea unei valori implicite vieții umane – câți civili este acceptabil să ucizi în urmărirea unei ținte de mare valoare – și evitarea anumitor lovituri destabilizatoare, cum ar fi cele asupra sateliților de avertizare timpurie nucleară.

Incertitudinile sunt profunde. Singurul lucru cert este că se apropie schimbarea. Armatele care anticipează și stăpânesc cel mai devreme și cel mai eficient progresele tehnologice vor învinge probabil. Toți ceilalți vor fi probabil victime.>>

România și Ucraina – s-au schimbat vremurile. Pentru multă vreme

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here