Interlopii români care au speriat Cancunul și au făcut sute de milioane de dolari pe 4 continente. Banii, îngropați. La propriu și la figurat

Sursa: Rise Project

La 6:33 în dimineața zilei de 7 iunie 2018, telefonul reporterului RISE Project a primit o notificare de la bancă. Cineva tocmai încercase să-i scoată de pe card 2 milioane de rupii indoneziene, aproximativ 600 de lei, de la un bancomat din Bali, Indonezia. Până la 07:41, reporterul a blocat cardul după care a așteptat 4 zile până să primească unul nou. Pe 11 iunie, cu câteva ore înainte să ridice noul card de la agenția de pe strada Academiei din București, la 10 mii de kilometri distanță, în Cancun, Mexic, avea loc un asasinat. Un interlop din Craiova, urmărit internațional, fusese împușcat în ceafă în ceea ce părea o răfuială între membrii unor organizații mafiote. Articolul integral: AICI

Cele două evenimente – încercarea de furt din Bali și asasinatul din Cancun – par disparate, însă în acest caz viața bate filmul. RISE Project, OCCRP și partenerii lor din Mexic au investigat pe patru continente și au intrat pe teritoriul periculos al crimei organizate mexicane. Au descoperit astfel una dintre cele mai mari grupări transnaționale de crimă organizată “Made in Romania”.

O rețea care vreme de 10 ani a făcut sute de milioane de dolari clonând carduri bancare pe ruta România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Indonezia – Brazilia și alte țări. O caracatiță care a crescut cu ajutorul unei alianțe surprinzătoare dintre un interlop craiovean poreclit Rechinul și un antreprenor din București și a dus skimmingul (procesul ilegal de clonare a cardurilor bancare) la nivel industrial.

Skimmerul

Simplu și creativ, planul lor de afaceri a fost gândit în România, testat pe bancomatele de la Vatican și aplicat pe scară largă în Mexic. Gangsterii de pe Riviera Maya furau bani direct din conturile utilizatorilor de bancomate. Furau câte puțin dar de la mulți și au strâns astfel grămezi de bani. Au plasat apoi milioanele de dolari în mașini de lux și imobiliare.

Omul care avea să implementeze strategia: Adrian Constantin Tiugan, zis Mufă.

Specializarea: skimming

Tiugan este unul dintre membrii de bază ai brigăzii de pe Riviera Maya.

Craioveanul zis “Mufă” a fost condamnat în 2012 la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare. El și complicii săi au fost arestați după ce au plantat copiatoare de carduri pe bancomate din cetatea Vaticanului, vizitată anual de milioane de pelerini. Fluxul continuu de oameni din cât mai multe țări era o condiție esențială în strategia de afaceri. Ca să faci bani furând câte puțin de la mulți ai nevoie de volum mare de carduri din cât mai multe țări. Astfel, frauda și victimele se distribuie geografic și fac aproape imposibile investigațiile unor autorități limitate la teritoriul național. Mai mult, infractorii interpuneau timp și spațiu, uneori luni de zile și mii de kilometri, între momentul copierii cardului și cel al extragerii banilor în diverse țări din Asia sau America Latină.

Odată cu condamnarea cu suspendare, Tiugan a primit interdicția de a părăsi țara și obligația de a se prezenta regulat la o secție de poliție din Craiova. Nu s-a conformat, a fugit din România și a reapărut în decembrie 2013 sub o identitate falsă la registrul companiilor din Cancun. A înființat aici o companie comercială numită Top Life Servicios SA de CV – un SRL mexican cu capital variabil. Obiectul de activitate al noii firme: importul de subansamble pentru bancomate și instalarea de bancomate pe tot teritoriul Mexicului. Top Life, uneori denumită Intacash (n.a. – “Intacash” a devenit trade name sau numele comercial al Top Life Servicios SA de CV, o practică uzuală în afaceri), a fost prima și cea mai importantă companie înființată de gruparea din Craiova pe teritoriu mexican.

Gangsterii de pe Riviera Maya și-au dus afacerea la o scară aproape industrială folosindu-se de această firmă. Nu mai aveau nevoie să instaleze skimmere pe bancomatele altora, deoarece ale lor veneau cu dispozitive de skimming gata integrate în plăcile de bază, copiind astfel cardurile tuturor utilizatorilor.

Tiugan și-a asumat identitatea unui anume Paul Daniel Ionete, un infractor mărunt din Bănie, pentru a înființa Top Life. Ionete a fost arestat în vara lui 2014 în orașul natal pentru trafic de etnobotanice iar poliția crede că a primit 2000 de dolari în schimbul pașaportului.

Tiugan și-a lipit poza pe pașaportul temporar emis pentru Ionete și a falsificat perioada de valabilitate a documentului de la unul la cinci ani.

Skimmerul a obținut și un permis de ședere mexican cu poza sa, dar tot pe numele lui Ionete.

Cu noua identitate în buzunar, Tiugan s-a pus pe treabă, ignorând mandatele de urmărire internațională emise între timp pe numele lui de Poliția Română.

Malul Mării Caraibilor prezenta chiar mai mult potențial decât Vaticanul, unde-și făcuse mâna inițial skimmerul. Întinsă între Cancun și Tulum, Riviera Maya este un paradis natural care atrage anual milioane de turiști din Statele Unite, Europa sau alte regiuni ale globului.

Vremea este caldă tot anul, marea are șapte culori, nisipul este fin. Ochiuri de apă dulce, perfect clară se ițesc dintre mangrove. Iguanele se plimbă printre piramidele Maya, păsările exotice survolează cerul senin, țestoasele vin până aproape de mal.

Zona de țărm întinsă pe 140 de kilometri este și un paradis al fiestei fără sfârșit. Locul e cunoscut pentru numeroase cluburi, pe lângă care cele din Mamaia sunt palide imitații, și sute de restaurante unde iutele ardei habanero arde papilele și mezcalul băut pe ritm de mariachi duce la crunte mahmureli.

Bancomatele Top Life au fost amplasate strategic, ca o plasă cu ochiuri mărunte aruncată de braconieri într-o baltă plină de pește. În Playa del Carmen, pe Quinta Avenida, principalul bulevard al orașului, aparatele au fost instalate din 50 în 50 de metri, între baruri, cluburi și restaurante.

Pe lângă bancomatele Top Life, gruparea a continuat să instaleze skimmere și în bancomate care nu le aparțineau. Operau simplu: mituiau tehnicienii care se ocupau de acestea, instalau tehnologia de skimming în interiorul aparatului, iar numerele de card și pinurile furate erau transmise prin bluetooth astfel încât bandiții nu aveau nevoie să deschidă bancomatul decât dacă doreau să scoată implanturile.

Până în 2017, Top Life a reușit să instaleze mai mult de 100 de bancomate atât pe Riviera Maya cât și în alte puncte turistice din Mexic și au făcut bani serioși.

Gruparea a copiat zeci de mii de carduri bancare, unele aparținând turiștilor români care vizitau Riviera, însă cea mai mare parte a prăzii era compusă din carduri bancare americane. Tiugan și ai săi plasau ulterior informația furată pe carduri goale, în unele cazuri chiar pe carduri de acces în parcuri de distracții.

“Datele pot fi copiate cu ușurință. Sunt doar cifre de 1 și 0. Cu un dispozitiv de 200 de dolari ei pot copia informațiile pe orice obiect de dimensiunea unui card bancar dotat cu o bandă magnetică. Poate fi o simplă bucată de plastic.”, ne-a spus Brian Krebs, jurnalist american specializat în investigarea fraudelor cu bancomate.

Apoi, echipele de “trăgători” se deplasau în Indonezia, India, Brazilia, Grenada, Barbados și multe alte țări din lume, de unde scoteau banii de pe cardurile-clonă iar sumele astfel obținute ajungeau în România sau Mexic printr-o amplă operațiune de spălare de bani.

Un fost membru al grupării, devenit între timp martor într-un dosar în care sunt judecați gangsterii de pe Riviera Maya, le-a declarat procurorilor că gruparea a ajuns să dețină în jur de 100 de bancomate “Fiecare bancomat copia în medie cam 1000 de carduri pe lună. Scoteau cam 200 de dolari de pe fiecare card. Cam 20 de milioane de dolari în total în fiecare lună”, a explicat el.

Top Life Servicios producea în jur de 240 de milioane de dolari netaxabili anual. Același martor spune că gruparea ajunsese la vreo 1000 de membri, dintre care 50 în poziții de conducere.

TDM Security, o corporație care se ocupă cu securitatea bancomatelor, susține că aproximativ 2 miliarde de dolari sunt furați anual din bancomate la nivel global. Este doar o estimare, ne-a precizat reprezentantul companiei, pentru că băncile nu declară toate pierderile. 

Un calcul rapid arată că gruparea din Craiova care deține Top Life Servicios controlează o felie consistentă, de peste 10 la sută, din această piață neagră.

Dar cum a ajuns Tiugan, un skimmer relativ mărunt din Craiova, să fie implicat într-o operațiune de asemenea anvergură? Cum de a reușit Top Life să desfășoare o asemenea afacere în Mexic, țară unde sunt uciși în medie 95 de oameni pe zi și mai ales într-o zonă a acestei țări unde grupări precum Jalisco Nueva Generacion și facțiuni din cartelul Sinaloa al celebrului El Chapo se luptă între ele pentru supremație?

O parte din răspuns poate fi găsită în abilitatea lui Tiugan și a tovarășilor săi de a acționa pe un teritoriu unde corupția este la ea acasă, la fel ca la Craiova sau București.

Antreprenorul

O altă parte din răspuns poate fi însă identificată după o analiză atentă a afacerii dezvoltate de români pe Riviera Maya, o structură antreprenorială solidă prin care au reușit să se alieze cu o importantă bancă mexicană.

Intră în scenă un personaj surprinzător care avea să rafineze strategia de afaceri a grupării: Ion Damian Nedescu, 49 ani, constănțean

Specializarea: antreprenor de cursă lungă și activist în managementul autismului la copii

În februarie 2014, la două luni după ce Tiugan a înființat Top Life Servicios, și-a făcut apariția Ion Damian Nedescu, preluând 20 la sută din acțiunile firmei. Omul de afaceri a deschis de-a lungul timpului nu mai puțin de 50 de companii în România.

Tot în februarie 2014, Nedescu a devenit împuternicit și reprezentant principal al Top Life Servicios (TLS), firma fanion a grupării de pe Riviera Maya.

Câteva zile mai târziu, pe 1 martie, compania mexicană în care Tiugan a rămas acționar majoritar a semnat un acord comercial extrem de important pentru viitorul bandiților de pe Riviera Maya.

Este vorba de un contract reînnoit anual cu banca mexicană Multiva, o instituție financiară parte a unui conglomerat condus de Olegario Vázquez Aldir, unul dintre consilierii președintelui mexican, Andrés Manuel López Obrador. Din grupul de afaceri denumit Grupo Empresarial Ángeles mai fac parte cea mai mare rețea de spitale private din Mexic, hoteluri, companii media, dar și firme de asigurări și construcții.

Articolul integral – AICI

În episodul doi, Rise Project scrie despre „gangsterii de pe Riviera Maya”. Este vorba de gruparea “Riviera Maya”, condusă de craioveanul Florian Tudor, zis Rechinul. Infractorii și-au îngropat o parte din bani și la propriu, și la figurat, în Craiova. Alte milioane au fost investite în proprietăți din Statele Unite, Mexic și Brazilia.

Rise Project menționează și investițiile „strategice” făcute de liderul grupării în Craiova. Jurnaliștii pornesc de la un citat, din 2012, al fostului primar al municipiului și ministru PSD al Muncii, Lia Olguța Vasilescu: ”Să transformăm Balta Craioviței din pământul șerpilor și al broaștelor într-un tărâm de vis pentru copiii noștri”.

Politicianul se referea la un teren viran de la periferia orașului Craiova. Două parcele din acest teren au fost achiziționate, doi ani mai târziu, de Rebeca Tudor, soția “Rechinului”, și de un asociat al ei. Documentele cadastrale consultate de OCCRP arată că Rebeca Tudor a acționat ca împuternicit al soțului ei, iar Rechinul este stipulat drept coproprietar al uneia dintre parcele. Aici, compania lui Tudor, Seven Residence SRL, a construit un bloc de apartamente și o clădire de birouri. Autorizația de construcție pentru blocul de apartamente a fost semnată de primarul de atunci al Craiovei, Olguța Vasilescu. Articolul integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here