Invazia rusă, reacții internaționale. Germania: „Rusia va plăti un preț fără precedent”. Șeful ONU: „Preşedinte Putin, în numele umanităţii, retrageţi-vă trupele!”

Foto: Twitter

Statele Unite vor depune joi un proiect de rezoluţie pe masa Consiliului de Securitate al ONU prin care condamnă Rusia pentru „războiul” din Ucraina, a anunţat miercuri seară ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, citată de France Presse, transmite Agerpres.

Un responsabil american a precizat, sub rezerva anonimatului, că un vot este aşteptat în principiu vineri.

„Putin a transmis un mesaj de război într-un dispreţ total faţă de responsabilitatea acestui Consiliu. Este o urgenţă gravă. Consiliul va trebui să acţioneze /…/”, a spus Linda Thomas-Greenfield.

Germania: „Agresiunea rusă va avea un preţ politic, economic şi moral fără precedent”

Germania a declarat că vor exista consecinţe severe pentru Rusia după ce Moscova a anunţat trimiterea de trupe în Ucraina.

„Agresiunea rusă va avea un preţ politic, economic şi moral fără precedent”, a declarat ambasadoarea germană la ONU, Antje Leendertse, la reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri noaptea.

Ea a mai declarat că anunţarea începerii războiului de către Rusia echivalează cu cel mai mare conflict militar în Europa din ultimele decenii.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi dimineaţă că operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina este „o încălcare flagrantă” a dreptului internaţional, vorbind despre o zi „îngrozitoare pentru Ucraina” şi „o zi neagră pentru Europa”.

„Germania condamnă cât se poate de ferm acest act lipsit de scrupule al preşedintelui (Vladimir) Putin. Suntem solidari cu Ucraina şi cu locuitorii săi”, a transmis el într-un comunicat.

„Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina şi o zi neagră pentru Europa”, a adăugat Scholz.

Franța: „Rusia a ales războiul”

Ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a denunţat miercuri seară „dispreţul” manifestat de Rusia faţă de ONU după decizia lui Vladimir Putin de a trimite trupe în Ucraina.

„Rusia a ales războiul. Franţa condamnă în cei mai fermi termeni declanşarea acestor operaţiuni”, a adăugat el.

Anunţul preşedintelui rus a venit chiar în momentul în care Consiliul de Securitate al ONU era reunit pe tema crizei dintre Ucraina şi Rusia.

Această decizie, „chiar în momentul în care acest Consiliu era reunit, ilustrează dispreţul cu care Rusia tratează dreptul internaţional şi Naţiunile Unite”, potrivit ambasadorului francez.

„Solicităm Rusiei să respecte dreptul internaţional umanitar în toate circumstanţele, facem apel la protecţia şi respectul tuturor civililor, mai ales persoanele vulnerabile, femeile şi copiii, precum şi personalul umanitar”, a mai spus el.

Franţa „condamnă ferm decizia Rusiei de a declanşa un război împotriva Ucrainei”, a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron.

El a făcut apel la Moscova „să pună imediat capăt operaţiunilor sale militare”.

„Franţa este solidară cu Ucraina. Ea este alături de ucraineni şi acţionează cu partenerii şi aliaţii săi pentru a opri războiul”, a precizat Macron în două postări pe Twitter.

ONU: „Preşedinte Putin, în numele umanităţii, retrageţi-vă trupele în Rusia!”

„Războiul” declanşat de Rusia în Ucraina, care „nu are niciun sens”, „trebuie să înceteze acum”, a implorat în noaptea de miercuri spre joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate.

„Preşedinte Putin, în numele umanităţii, retrageţi-vă trupele în Rusia!”, a spus şeful ONU, vizibil emoţionat de anunţul privind o operaţiune militară rusă în Ucraina în mijlocul unei sesiuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.

„Este cel mai trist moment din mandatul meu de secretar general al Naţiunilor Unite”, a adăugat el.

„În numele umanităţii, nu permiteţi declanşarea în Europa a ceea ce ar putea fi cel mai mare război de la începutul secolului”, a insistat Antonio Guterres.

În opinia sa, conflictul ar putea avea consecinţe „devastatoare pentru Ucraina, pentru Rusia”, şi imprevizibile pentru economia mondială deja puternic lovită de pandemia de COVID-19.

În cazul în care conflictul „conduce la un război generalizat, este dificil de prevăzut cât de dramatic va fi, în privinţa numărului de persoane care ar muri, a numărului de persoane strămutate, a numărului de persoane care ar pierde speranţa în viitor”, a mai afirmat secretarul general al ONU.

România: „Federaţia Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv”

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

„Această conduită, care urmează recunoaşterii ilegale de către Federaţia Rusă a „independenţei” autoproclamatelor republici separatiste din Doneţk şi Lugansk, părţi componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internaţional, în mod special a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilităţii frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forţei în relaţiile internaţionale”, precizează şeful statului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„În mod regretabil, în ciuda eforturilor intense la nivel european şi euroatlantic de dezescaladare a situaţiei, Federaţia Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, forul-garant al păcii şi securităţii mondiale, a ales calea folosirii forţei armate, în contradicţie manifestă cu dispoziţiile Cartei ONU. Federaţia Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv şi responsabil avansată de comunitatea europeană şi euroatlantică, ci a urmărit constant şi intenţionat confruntarea şi impunerea prin forţă a pretenţiilor sale, subsumate logicii desuete a aşa-ziselor sfere de influenţă. România atrage atenţia că Federaţia Rusă trebuie să suporte consecinţele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii săi din cadrul NATO şi UE, România va impune măsuri ferme şi substanţiale de răspuns”, precizează şeful statului.

În context, preşedintele Klaus Iohannis exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina şi cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federaţiei Ruse şi reafirmă sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

De asemenea, preşedintele României solicită oprirea imediată, integrală şi necondiţionată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forţelor ruse din Ucraina şi încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei.

Pe aceste baze, şeful statului român face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieţi omeneşti şi afectarea în orice fel a siguranţei civililor. „România este gata să ofere asistenţă umanitară Ucrainei. În acelaşi timp, România avertizează împotriva oricărei acţiuni ostile la adresa membrilor comunităţii române din Ucraina şi este gata să acorde sprijinul necesar”, se mai arată în comunicatul citat.

Totodată, Klaus Iohannis îi asigură pe toţi cetăţenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice şi consulare, este pregătită să ofere asistenţa consulară necesară.

„Niciun cetăţean al României nu are motiv să se teamă. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că cetăţenii României, ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanţii de securitate din istoria sa”, se mai precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Marea Britanie – Johnson se declară „îngrozit” de „evenimentele înspăimântătoare” din Ucraina

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a transmis joi că este „îngrozit de evenimentele înspăimântătoare din Ucraina” şi că a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre următorii paşi.

Preşedintele rus Vladimir Putin „a ales calea vărsării de sânge şi a distrugerii prin lansarea acestui atac neprovocat asupra Ucrainei”, a scris Johnson pe Twitter.

„Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât”, a adăugat el.

La rândul său, şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a condamnat atacul asupra Ucrainei şi a promis un răspuns al comunităţii internaţionale la acest „act teribil de agresiune”.

„Condamn ferm acest atac înspăimântător şi neprovocat pe care l-a lansat Putin asupra poporului ucrainean”, a scris ea pe Twitter.

„Suntem alături de Ucraina şi vom lucra cu partenerii noştri internaţionali pentru a răspunde la acest act teribil de agresiune”, a adăugat ministrul britanic de Externe.

Finlanda și Suedia denunţă operaţiunea militară rusă drept un atac asupra ordinii de securitate europene

Finlanda şi Suedia, ţări care nu sunt membre ale NATO, au condamnat joi operaţiunea militară rusă din Ucraina, denunţând-o în mod separat drept „un atac asupra ordinii de securitate europene”, relatează AFP.

Criza din Ucraina şi ameninţarea rusă au relansat dezbaterea din cele două ţări despre o aderare la Alianţa Nord-Atlantică, chiar dacă guvernele social-democrate aflate la putere în cele două state au închis pentru moment uşa unei candidaturi.

La Helsinki, a fost convocată în cursul dimineţii o reuniune de urgenţă a preşedintelui Sauli Niinisto şi premierului Sanna Marin.

„Acţiunile Rusiei vizează Ucraina, dar sunt în acelaşi timp şi un atac asupra întregii ordini de securitate europene”, a scris pe Twitter preşedintele finlandez, interlocutor obişnuit al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Suedia „condamnă în termenii cei mai fermi invazia rusă în desfăşurare din Ucraina. Acţiunile Rusiei sunt de asemenea un atac asupra ordinii de securitate europene”, a afirmat la rândul său premierul suedez Magdalena Andersson.

Şefa diplomaţiei suedeze Ann Linde a anunţat că Suedia şi-a mutat la Lvov personalul care se mai afla în ambasada sa din capitala Kiev.

„Ambasada va continua să opereze de acolo”, a precizat ea, potrivit Reuters.

Danemarca şi Norvegia, care sunt membre ale NATO, au condamnat de asemenea ferm ofensiva rusă.

Ministerul de Externe danez a anunţat că şi-a închis ambasada de la Kiev, din motive de securitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here