Investigație. Ce au scos la lumină 2.000 de pagini de documente militare despre testele nucleare din Polinezia franceză

Nivelul de radioactivitate la care a fost expusă populaţia din Polinezia franceză în cursul testelor nucleare franceze în Pacific între 1966 şi 1996 a fost subevaluat, potrivit unei anchete a site-ului de investigaţie media Disclose, publicată marţi şi citată de AFP, transmite Agerpres.

În decurs de doi ani, Disclose a analizat 2.000 de pagini de documente militare declasificate în 2013 de Ministerul francez al Apărării, cu ajutorul unui program de grafică 3D şi al programului de cercetare Science and security global al Universităţii Princeton din Statele Unite.

Ancheta „a putut reevalua doza primită în tiroidă de locuitorii insulelor Gambier, Tureia şi Tahiti în cursul celor şase teste nucleare considerate ca fiind cele mai contaminante din istoria Centrului de experimentare din Pacific. Rezultat: estimările noastre sunt între 2 şi 10 ori superioare celor realizate de Comisariatul francez pentru energie atomică (CEA) în 2006”, potrivit Disclose.

Pentru a explica diferenţa între calculele sale şi cele ale CEA, Disclose indică interpretări diferite ale datelor.

De exemplu, pentru testul nuclear aerian efectuat în 1966 în Mururoa, codificat Aldebaran, savanţii CEA „consideră că populaţia locală nu bea decât apă din râu, dar nu şi apa de ploaie”. Or, numeroşi locuitori din acest arhipelag beau apă de ploaie, potrivit anchetei acestei media de investigaţie.

Pentru testul Centaure, efectuat în iulie 1974, „după calculele noastre, bazate pe o reevaluare ştiinţifică a contaminării în Polinezia franceză, circa 110.000 persoane au fost expuse radioactivităţii, adică cvasitotalitatea populaţiei arhipelagurilor la vremea respectivă”, subliniază ancheta.

„Am utilizat datele primite de Serviciul mixt de securitate radiologică (SMSR) la vremea respectivă (în 1974). Aceleaşi care au fost folosite de CEA pentru propriile reevaluări ale dozelor, publicate într-un studiu din 2006 şi care sunt o referinţă în materie. Dar, potrivit experţilor noştri, estimărilor CEA privind depunerile la sol au fost subestimate cu peste 40%”.

Pe acest studiu al CEA se bazează Comitetul de indemnizare a victimelor testelor nucleare (Civen) în studierea dosarelor victimelor testelor nucleare, notează AFP.

Până în prezent, numărul civililor polinezieni – în afara militarilor şi angajaţilor societăţilor implicate – care au primit indemnizaţii se ridică la 63 de persoane, potrivit Disclose.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here