Investigație Rise Project: În bârlogul traficanților de măști. Clanul Cămătarilor, intermediar pe piața neagră pentru milioane de măști chirurgicale

Foto: INQUAM/Octav Ganea

În plină pandemie, în timpul stării de urgență, când cadrele medicale din spitale se confruntau cu o criză acută de echipamente, Clanul Cămătarilor intermedia pe piața neagră milioane de măști chirurgicale, aduse de la depozitul unei grupări din China Town, dezvăluie Rise Project.

Măștile aveau certificate de conformitate, însă jurnaliștii de la Rise Project au aflat că acestea erau contrafăcute.

Potrivit Rise Project în perioada stării de urgență, în București au apărut mai multe rețele de furnizori de măști de protecție, care și-au împărțit o piață care nu făcea față cererii.

Reporterii de investigații relatează cum au negociat cu o serie de intermediari din această piață invadată de personaje exotice sau chiar având legături cu lumea interlopă: s-au întâlnit cu ginerele lui Sile Cămătaru, cu o contabilă asociată cu personaje din lumea mondenă, cu un personaj conectat la lumea moto-sportului, cu soția româncă a unui om de afaceri chinez și alții.

Jurnaliștii au reușit chiar să vadă un astfel de depozit într-o vilă somptuoasă a unui om de afaceri chinez, de unde s-au arătat interesați să cumpere o cantitate mare de măști.

Negocierile incognito s-au purtat pe aplicații electronice, în benzinării, într-o vilă din Sectorul 2 al Capitalei sau în fața unei florării din zona Pieței Obor.

RISE a testat măștile negociate cu ginerele lui Sile Cămătaru în laboratorul special al Armatei. În mod ironic, a reieșit că acestea sunt mai bune decât cele cumpărate de Guvern, prin Unifarm, de la o complice a Clanului Sportivilor.

Întrucât fenomenul contrabandei cu echipamente de protecție a căpătat proporții continentale, autoritățile europene verifică acum firmele care au certificat și măștile intermediate de interlopi în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here