Iohannis ar vrea să schimbe alt lucru făcut de PSD: Constituția

klaus iohannis raspunde intrebarilor jurnalistilor
Foto: Facebook

Klaus Iohannis a vorbit din nou despre posibilitatea unei reforme constituționale. Președintele a vorbit despre acest aspect la Bistrița, când a fost întrebat de un jurnalist dacă crede că își va recupera din atribuțiile pierdute în următorul mandat. 

„Sunt foarte optimist în această chestiune şi mai mult, cred că vom avea un cadru creat pentru o discuţie aşezată pe Constituţie. Trebuie să vedem ce fel de viitor ne dorim pentru România, fiindcă unele lucruri nu sunt încă foarte bine lămurite. Românii au simţit aceste chestiuni şi este cazul să începem această discuţie şi să încercăm să facem lucrurile mai clare.” a spus Klaus Iohannis potrivit The Epoch Times. 

Actuala Constituție datează din 2003, din timpul guvernului Năstase. În afară de prevederile privind apartenența la NATO și UE, textul este doar actualizare celui din 1991. În 2003, mulți considerau PSD un partid-stat, așa că în jurul constituției nu a avut loc o dezbatere reală. 

Constituția din 1991, prima de după căderea lui Nicolae Ceaușescu, a fost redactată și adoptată sub oblăduirea lui Ion Iliescu în decembrie 1991 la doar doi ani de la Revoluție, în timpul mandatului obținut de Iliescu în „duminică orbului”. Legea fundamentală care a creat practic sistemul politic românesc din ultimii 30 de ani, a fost creată într-o atmosferă departe de una democratică. 

Opoziția era amuțită, minerii fuseseră din nou la București cu doar trei luni înaintea referendumului prin care a fost adoptată constituția. În plus, în 1991 intervenea și problema legitimității sistemului, deoarece precedenta Constituție democratică a României, cea din 1923, fusese abolită ilegal și prin forța armelor la 30 decembrie 1947 și o dată cu ea monarhia constituțională ca formă de guvernământ. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here