Iohannis: Ceea ce îşi doreşte România este ca Marea Neagră să fie declarată în NATO zonă de interes strategic

Sursa: NATO.int

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România îşi doreşte ca Marea Neagră să fie declarată în NATO zonă de interes strategic la summitul de la Madrid, precizând că, la cum arată lucrurile, ţara noastră va obţine acest lucru, transmite News.ro.

Iohannis a fost întrebat, miercuri, la Madrid, la summitul NATO, dacă zona Mării Negre va fi declarată una de interes strategic.
“Marea Neagră este extrem de importantă pentru România şi cred că pot să spun că a fost meritul nostru că la summitul din Varşovia din 2016 s-a decis elaborarea prima dată a unei strategii NATO pentru zona Mării Negre, iar acum, dacă vedem ce se întâmplă, Rusia a pornit războiul de pe mare împotriva Ucrainei, din Marea Neagră, nu din altă mare. Deci, Marea Neagră este o zonă de război şi nu ne place acest lucru. Nici în NATO lumea nu este evident mulţumită de această situaţie şi e clar că trebuie o abordare mult mai largă, mult mai aprofundată, drept pentru care iarăşi noi am insistat foarte mult ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO”, a declarat Iohannis.

El a precizat că în ultimul timp au fost foarte multe exerciţii militare pentru apăra zona litoralului.

“Noi oricum facem tot ce putem să facem la nivel de dotare şi probabil vă amintiţi că au fost şi foarte multe exerciţii şi foarte multe dotări specifice pentru zona litoralului, pentru a apăra zona litoralului. Acestea poate vor continua, iar ceea ce îşi doreşte România este asta: Marea Neagră să fie declarată în NATO zonă de interes strategic, şi asta după cum arată locurile, vom obţine”, a explicat Iohannis.
Iohannis a mai fost întrebat dacă Marea Neagră devine zonă strategică vom avea acolo grupări permanente de luptă şi dacă se va trece de la planuri naţionale de apărare la planuri regionale.
“Aceste planuri militare prevăd cum se mişcă trupele şi cum se intervine, cum se acţionează în cazul în care va fi nevoie. Există planuri şi acum la nivel NATO. Şi iarăşi pot să vă spun că aceste planuri au apărut în bună măsură datorită insistenţelor noastre. A avut loc în 2014 un summit în Wales, unde s a discutat pe atunci ocuparea Crimeei. Toată lumea a fost revoltată, dar nu s-a elaborat niciun plan concret. Noi am sesizat acest lucru şi atunci a început elaborarea unor planuri foarte concrete”, a declarat Iohannis.
El a precizat că România doreşte o prezenţă permanentă a trupelor aliate la Marea Neagră.
“Acum lucrurile avansează bine şi este clar că pe flancul estic, pentru a putea genera un răspuns solid în cazul unui atac rusesc, este nevoie ca toate forţele să fie corelate, mişcările să fie corelate. Asta înseamnă un plan de intervenţie regional. Şi da, noi ne dorim o prezenţă permanentă a trupelor aliate. Majoritatea celor care sunt acum în România vin acolo pe bază rotaţională, adică tot timpul sunt cam acelaşi număr de militari, dar ei se rotesc şi între naţiuni şi între diferite unităţi militare. Noi credem că o prezenţă permanentă, stabilă nu este mai potrivită în această perioadă şi înspre asta dorim să mişcăm lucrurile”,a menţionat Iohannis.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România nu va avea doar forţe prealocate pe teritoriul său din cadrul NATO, adică militari pregătiţi să intervină dacă se va întâmpla ceva, ci ţara noastră va beneficia şi de echipamente prepoziţionate, informează News.ro.

Iohannis a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce ar putea însemna pentru România transformarea grupurilor de luptă la nivel de brigadă ca număr de militari aliaţi prezenţi în ţara noastră.
“Avem un număr important de militari aliaţi deja acum în România şi ne aşteptăm în lunile următoare să crească acest număr pentru a ajunge la capacitatea operaţională pentru grupul de luptă, de exemplu, care va fi condus de Franţa. Dacă se hotărăşte şi se pare că aşa va fi, dacă se hotărăşte că ele vor fi completate sau mărite sau îmbunătăţite la nivel de brigadă, cu siguranţă vom avea mult mai mulţi militari. Dar aceste lucruri nu se vor întâmpla de pe o săptămână pe alta, acete mişcări durează luni sau câteodată chiar ani. Însă pentru noi nu este important să avem mâine încă o mie de soldaţi aliaţi pentru noi este important să avem decizia, să ne pregătim temeinic şi să avem trupe care colaborează foarte bine împreună. Şi aceste lucruri am reuşit până acum să le facem, sunt convins că şi în continuare aceste mişcări vor fi de succes şi pentru România şi pentru aliaţi şi în final pentru NATO şi consolidarea flancului estic”, a transmis Klaus Iohannis.

El a mai fost întrebat dacă România se va număra printre aliaţii care vor beneficia de forţe specifice prealocate.

“Cu siguranţă, şi nu vom avea doar forţe prealocate, adică militari care vor şti că în caz de ceva să vină în România, vom avea şi echipamente prepoziţionate, asta însemnând că anumite echipamente care au o mobilitate redusă vor fi poziţionate destul de aproape ca atunci când este nevoie de o prezenţă imediată a trupelor, să existe simultan şi o mişcare de trupe şi o mişcare de echipament. Aceste lucruri trebuie foarte bine pregătite. Mobilitatea militară este o temă foarte importantă pe care şi eu am abordat-o de multe ori, ţine de organizarea militarilor, dar ţine şi de infrastructura critică, de autostrăzi, de căi ferate, iar toate acestea vor trebui să primescă un accent special în vederea consoliderării flancului estic”, a explicat Klaus Iohannis.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că în aceste zile la summitul de la Madrid se va decide cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu, cum va fi abordat războiul din Ucraina, cum va fi abordat flancul estic, precizând că România are aşteptări concrete de la summit, relatează News.ro.

Iohannis a declarat, miercuri, la Madrid, că umbrela NATO este importantă pentru securitatea fiecărui român.
“NATO este garanţia securităţii noastre şi în acest vremuri complicate când Rusia a atacat Ucraina şi noi suntem vecini ne dăm seama cu atât mai mult cât de importantă este umbrela NATO pentru noi, pentru securitatea fiecărui român. Acest summit a fost calificat de unii drept unul istoric şi cred că au dreptate. În fapt, summitul a început deja aseară. Au fost întâlniri informale, a fost o recepţie formală la Regele Spaniei, dar discuţiile au intrat deja direct în subiect acolo. Atmosfera după părerea mea este una pozitivă, una bună,cu toate că situaţia de securitate şi situaţia economică nu sunt grozave. Acest summit vine să aducă un nou concept strategic”,a transmis Iohannis.

El a precizat că la acest summit se va decide cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu.

“Vom decide împreună astăzi şi mâine cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu, cum vom aborda războiul din Ucraina, cum vom aborda flancul estic. Eu, echipa mea, România are aşteptări foarte concrete de la acest summit. Ne aşteptăm să se decidă o consolidare semnificativă a flacului estic, flancul estic unde suntem noi situaţi asta însemnând că ne aşteptăm la o creştere semnificativă a numărului militarilor aliaţi care vor fi staţionaţi pe flancul estic şi implicit şi la noi în România. Ne aşteptăm ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne aşteptăm ca cea mai importantă zonă de pericol să fie declarată Rusia, Rusia să fie declarată ameninţarea semnificativă pentru NATO fiindcă asta este. Ne aşteptăm destul de concret ca grupurile de luptă care au fost propuse şi sunt în constituire pe flancul estic să devină mai mari, să devină brigăzi”, a afirmat preşedintele României.
El a menţionat că s-a ajuns la un acord pentru ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO.
“Sunt şi alte teme care vor fi dezbătute la acest summit bunăoară politica uşilor deschise pe care o sprjiin din capul locului, va avea un aspect foarte concret. Suedia şi Finlanda au solicitat să fie primite în NATO, discuţiile de aseară au mers în direcţia să fie acceptate. Au fost câteva discuţii cu unii aliaţi care au mai avut nelămuriri şi se pare că toate acestea au fost clarificate. Aşteptări mari din partea noastră, aşteptări mari din partea aliaţilor şi aşteptarea generală e ca NATOsă fie dovedească că este unită şi puternică şi cred că la acest summit vor demonstra acest lucru”, a mai transmis Klaus Iohannis.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here