Sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi cu privire la planul istoric pentru lupta împotriva schimbărilor climatice propus de Comisia Europeană că va fi unul ”foarte complicat” pentru economiile din țările estice și și-a exprimat speranța ca o parte din cheltuieli să fie suportate din fondurile europene.

Avem azi și maine pe agendă tema schimbării climatice, „Green Deal”, și bugetul multianual, care urmează să fie discutat și sperăm să fie aprobat în 2020. Ambele teme sunt foarte complicate. Schimbările climatice – se propune spre discuție un obiectiv foarte ambițios neutralitatea climatică până în 2050 – să reducem emisiile foarte, foarte mult. Pentru economiile din partea estică este un obiectiv foarte complicat care poate fi obținut însă numai cu o cheltuială foarte mare a spus șeful statului, în cadrul unor declarații de presă făcute la sosirea la Consiliul European.

Iohannis a făcut aceste precizări în contextul în care Polonia, Ungaria şi Cehia au formulat obiecţii cu privire la proiectul de concluzii privind Pactul Ecologic European lansat de Comisia European și ce va fi supus aprobării liderilor europeni la Consiliul European de joi și vineri, aceste trei ţări susţinând că economiile lor nu pot atinge obiectivul neutralităţii climatice până în anul 2050 în lipsa unui sprijin financiar.

”O parte din cheltuieli sperăm să fie suportate din fonduri europene însă discuția nu va fi simplă deloc și cred că vom mai avea multe Consilii pe aceste două teme”, a completat președintele, referindu-se la domeniul schimbărilor climatice și la negocierile privind Cadrul Financiar Multianual.

Provocarea vitală a schimbărilor climatice și negocierile privind viitorul cadru financiar multianual în care fiecare stat membru ”trebuie să facă concesii”, sunt subiectele care vor domina agenda Consiliului European de iarnă de la Bruxelles de joi și vineri, conform tradiționalei scrisori trimise de președintelui Consiliului European către Emmanuel Macron, Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți șefi de stat sau de guvern din țările UE.

Summitul se va încheia vineri cu o discuție pe Brexit în format UE-27, având în vedere că prima zi a Consiliului European coincide cu cea a alegerilor legislative din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here