VIDEO | Iohannis: Să începem un proces de reflecţie sub conducerea secretarului general

Sursa: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că este bine să se înceapă un proces de reflecţie asupra viitorului NATO, dar sub conducerea secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, transmite trimisul special al Agerpres, Florentina Peia.

El a subliniat că România este hotărâtă să se implice în această discuţie.

„Două teme vor domina această întâlnire. Prima este cea legată de aşa numitul burden sharing, contribuţia fiecărui stat pentru Apărare şi aici România stă foarte bine, lucru pe care îl voi sublinia în alocuţiunea mea. A doua chestiune este legată de o discuţie despre viitorul NATO, care ar fi o strategie pe termen mediu sau lung pentru NATO. Noi suntem de părere că este bine să începem o discuţie, un proces de reflecţie, dar sub conducerea secretarului general şi cred că în final asta va fi concluzia zilei de astăzi. Discuţii aşezate şi cred că foarte bune vom avea. (…) Procesul de reflecţie asta urmăreşte – să găsim împreună strategia cea mai bună pentru NATO pe termen mediu şi lung şi România este foarte hotărâtă să se implice mult în această discuţie”, a spus şeful statului, înainte de participarea la reuniunea NATO la nivel înalt.

Iohannis a arătat că, în cadrul reuniunii, va sublinia importanţa regiunii Mării Negre pentru NATO, afirmând că aceasta este vitală.

„Cred că voi găsi multă deschidere, fiindcă tot la iniţiativa noastră întreaga regiune a fost inclusă într-o strategie NATO special dedicată regiunii Mării Negre şi aici vom continua cu succes, iar în ceea ce priveşte Comandamentul de corp de armată în principiu la nivel militar această ofertă a României a fost acceptată, dar ştim că procesul de decizie încă nu este finalizat şi continuă. Noi suntem optimişti”, a precizat Iohannis.

În cursul zilei de miercuri, preşedintele Iohannis va participa la dejunul de lucru oferit de preşedintele SUA, Donald Trump, în onoarea şefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul naţional pentru Apărare.

Marţi, el a fost prezent la recepţiile oferite în onoarea şefilor de stat şi de guvern de către Regina Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham, şi de premierul Marii Britanii, Boris Johnson, la reşedinţa din 10 Downing Street, mai notează Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here