Iohannis, mesaj de Ziua Constituției: Orice demers de revizuire trebuie realizat cu maximă responsabilitate

Foto: presidency.ro

Obieci oricărui demers de revizuire a Constituției trebuie să fie crearea unei legi modernizate, a scris Klaus Iohannis în mesajul dedicat Zilei Constituției. De aceea, orice încercare de modificare trebuie făcută cu mare grijă, este de părere președintele. Iohannis a mai amintit că adoptarea Constituției din 1991 a marcat un punct important pe drumul către democrație, după revoluție.

„Căderea regimului comunist în decembrie 1989 și adoptarea prin referendum național a Constituției din anul 1991 reprezintă momentele care au marcat decisiv tranziția României către democrație și stat de drept autentic.

În tot acest proces de maturizare a democrației noastre, interiorizarea valorilor constituționale, crearea unei culturi a constituționalismului reprezintă, de fapt, cel mai important proces. Actorii statali, învestiți cu putere de Legea Fundamentală, sunt cei care transformă construcția constituțională într-o realitate practică. Înțelegerea profundă a semnificației și spiritului textelor constituționale, buna-credință și loialitatea constituțională presupun un atașament autentic față de principiile Legii Fundamentale.

Cadrul constituțional solid din acești 28 de ani a răspuns aspirațiilor poporului român, funcționând ca un liant al societății în jurul valorilor noastre comune. Orice demers de revizuire a Constituției va trebuie realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcția unui edificiu statal puternic și eficient.

Constituția este mai mult decât o Lege Fundamentală, este un angajament pentru democrație. Constituția dă sens comunității politice, sancționează derapajele, limitează puterea și menține echilibrul ei. Dimensiunea sa simbolică este aceea de a se constitui într-un reper pentru desfășurarea activității instituțiilor statului în asigurarea unei guvernări responsabile, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt efectiv garantate.

Ca Președinte al României, voi rămâne profund dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale și la buna funcționare a autorităților publice. A trăi sub protecția unei constituții democratice este, poate, unul dintre cele mai de preț privilegii pe care o societate le poate cunoaște, iar de înțelegerea literei și spiritului său depinde, în mod direct, viitorul acestei națiuni.” este mesajul postat pe pagina Administrației Prezidențiale.

Nu este prima oară când Iohannis vorbește de schimbarea Constituției.

În propriul mesaj de Ziua Constituției, premierul Ludovic Orban a scris că ar putea să fie luată în calcul chiar reexaminarea sistemului constituţional şi legislativ, atunci când va fi momentul politic oportun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here