Ion Caramitru, comemorat la Dublin prin expoziţia de fotografie „Dincolo de scenă”

Marele actor Ion Caramitru, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi preşedinte UNITER va fi comemorat în Irlanda, la Dublin, prin intermediul expoziţiei „Dincolo de scenă”, cu fotografii realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al TNB, în data de 5 septembrie, la doi ani de când a părăsit această lume, informează News.ro.

Expoziţia „Caramitru – Beyond the Stage” va fi vernisată în data de 5 septembrie, de la ora 18.00, în Palmerston House, Fenian Street, Dublin 2. Vor fi expuse 22 de fotografii şi vor fi proiectate secvenţe video dedicate unuia dintre cei mai cunoscuţi actori români peste hotare şi cu siguranţă unul apreciat de publicul şi oamenii de teatru din Irlanda. La eveniment şi-a anunţat prezenţa, pe lângă Ambasadorul României la Dublin, Laurenţiu-Mihai Ştefan, John Fairleigh, profesor la Universitatea Queen’s din Belfast, fondator şi fost director al Fundaţiei Culturale Româno-Irlandeze, dar şi alţi oameni de teatru irlandezi, care l-au cunoscut şi l-au apreciat pe marele actor român. Expoziţia va rămâne deschisă până în luna octombrie. Intrarea este liberă.

Expoziţia organizată de Ambasada României în Irlanda şi Institutul Cultural Român, cu sprijinul Aqua Carpatica şi IATP (International Association of Theatre Photographers) cuprinde mai multe fotografii inedite reprezentându-l pe Ion Caramitru în diverse ipostaze, un elogiu adus memoriei acestuia, o aniversare a carierei sale remarcabile, dar şi o comemorare a celui care a fost unul dintre cei mai importanţi actori ai scenei româneşti.

Printre personalităţile care apar în imagini alături de Caramitru se numără Regele Charles III, care a vizitat Teatrul Naţional din Bucureşti în 2017, precum şi preşedinţii Maia Sandu şi Klaus Iohannis, filosoful Mihai Şora, criticul de teatru George Banu, actriţa Juliette Binoche sau jucătoarea de tenis Simona Halep.

Expoziţia „Dincolo de scenă” cuprinde fotografii inedite din ultimii opt ani de viaţă ai lui Ion Caramitru, realizate de fotograful Teatrului Naţional din Bucureşti, Florin Ghioca: sunt imagini din turnee, din culise, din cabina actorului de la TNB sau din diverse întâlniri cu personalităţi publice. Această expoziţie a fost vernisată iniţial în deschiderea Galei Teatrelor Naţionale, care a avut loc la Chişinău, în septembrie 2022, ulterior în deschiderea Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti, în luna noiembrie a aceluiaşi an.

 

„Mă bucur că Ambasada României în Irlanda a venit cu această propunere, de a-l comemora pe Ion Caramitru într-o ţară unde a avut numeroşi prieteni în lumea teatrului şi filmului. Este foarte important să păstrăm această legătură pe care Caramitru a creat-o, între cele două culturi. Sunt doi ani de când ne-a părăsit şi cred că ar fi trist să începem să uităm aşa de curând personalităţile remarcabile ale scenei româneşti care ne-au părăsit. Iar această expoziţie, care îl arată într-o ipostază mai puţin obişnuită pe Ion Caramitru este un mic pas în calea aducerii aminte”, precizează fotograful Florin Ghioca, aflat la cel de-al 20-lea vernisaj din carieră.

Anunţul morţii marelui actor a declanşat un val de emoţie în Irlanda, iar numele acestuia a fost invocat în discuţiile avute de ambasadorul Laurenţiu-Mihai Ştefan cu unii dintre cei mai importanţi oameni de teatru şi film din Irlanda, printre care actorul şi dramaturgul Mark O’Halloran, regizoarea şi directoarea de teatru Lynne Parker, Marina Carr, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi, Iseult Golden, actriţă şi dramaturg, scenaristul regizor şi director de teatru David Horan şi cunoscutul regizor Patrick Mason.

Fostul director al Teatrului Naţional din Bucureşti a creat o punte culturală esenţială între lumea de teatru din România şi cea din Irlanda, lucru mai puţin cunoscut în afara mediilor de teatru şi, în acest context, Ambasada Românei în Irlanda a dedicat o mare parte a evenimentului Zilei Naţionale din 2021, memoriei lui Ion Caramitru.

Apreciat şi în Marea Britanie pentru talentul său actoricesc, Ion Caramitru a fost decorat în 1995 de către Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu titlul de Ofiţer de onoare al Ordinului Imperiului Britanic (OBE). Într-un articol în prestigiosul The Times, fostul Director Artistic al Royal Shakespeare Company, Sir Michael Boyd, l-a inclus pe Ion Caramitru în galeria celor mai buni zece interpreţi ai rolului Hamlet, alături de nume mari ale scenei teatrale internaţionale. Astfel, în martie 2023, în ziua în care actorul român ar fi împlinit 81 de ani, la Institutul Cultural din Londra a fost vernisată expoziţia „Dincolo de scenă”, iar publicul britanic a descoperit cu acest prilej o faţă mai puţin cunoscută a lui Ion Caramitru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here