ÎPS Teodosie, despre deosebirile dintre ortodocși și catolici: La noi lumina vine, la ei nu vine

Foto: INQUAM/Lavinia Cioacă

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a afirmat, sâmbătă, într-o emisiune tv, că Biserica Romano-Catolică a renunţat la tradiţia primară, şi că ortodocşii au un semn de la Dumnezeu: „La noi lumina vine, la ei nu vine”. În replică, preotul catolic Francisc Doboş a spus despre ÎPS Teodosie că „nu ai cum să nu-l iubești, păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinţia Sa”.

Întrebat, sâmbătă seară, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare, ÎPS Teodosie a precizat că „noi suntem unitari în păstrarea tradiţiilor”, conform Mediafax.

De asemenea, când a fost întrebat de ce catolicii merg pe modernizare, ÎPS Teodosie a spus că „ei au luat alte practici, alte învăţături”.
Sunt cu aggiornamento. Biserica Romano-Catolică a renunţat la tradiţia primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocşi. Au ieşit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învăţături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi agheasma este proaspătă şi peste 10-20 de ani, la ei nu este”, a explicat ÎPS Teodosie.
Arhiepiscopul Tomisului a afirmat şi că Biserica Romano-Catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”.
Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că şi la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca nişte pişcoturi şi toţi primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiţia lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”, a afirmat ÎPS Teodosie.
În replică, preotul catolic Francisc Doboş a spus că ÎPS Teodosie „este de o candoare şi de o simpatie debordante atunci când se referă la catolici: pişcotari fără lumină, cu agheasmă învechită şi cu Duhul Sfânt cam rătăcit”. „Nu ai cum să nu-l iubeşti. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinţia Sa”, a declarat Francisc Doboş.

1 COMENTARIU

  1. Stim ce crede kgbistul asta notoriu,care numai popa nu e!!La el,ca si la toti cei angajati in secret de kgb-ul lui putin,lumina NUMAI de acolo vine,la ei in batatura,bineinteles…sub forma de bani si indicatii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here