Iranul nu intenţionează să răspundă pentru lovitura de la Isfahan, declară MAE de la Teheran

Sursa foto: Wikipedia

Iranul nu are planuri să răspundă la un aparent atac israelian asupra unei baze aeriene din centrul Iranului, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, scrie dpa, citată de Agerpres.

„Incidentul a fost o manevră de diversiune şi nu merită să fie menţionat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Nasser Kanaani, după cum a relatat agenţia de presă locală Irna.”Prin urmare, nu ne vom mai ocupa de asta mai departe”.

Acţiunea a fost atât de neînsemnată, încât nici măcar israelienii înşişi nu au vrut să-şi asume responsabilitatea pentru ea, a spus purtătorul de cuvânt citat.

Kanaani a declarat că Iranul nu doreşte o escaladare a tensiunilor în regiune, dar va răspunde la orice viitoare agresiune din partea Israelului.

Mai multe media americane au relatat că Israelul a lovit vinerea trecută o bază aeriană în provincia Isfahan, nu departe de facilităţile nucleare iraniene.

Israelul nu a comentat oficial atacul. Acesta a urmat unui atac al Iranului asupra Israelului cu peste 300 de drone şi rachete la 13 aprilie.

Acest atac a fost, la rândul său, precedat de moartea a doi generali iranieni într-un atac asupra unei clădiri a consulatului iranian din Damasc, lovitură atribuită Israelului.

Purtătorul de cuvânt al MAE iranian a insistat luni că nu va exista nicio revizuire a politicii nucleare a ţării în urma atacului de la Isfahan.

„Armele nucleare nu îşi au locul în strategia de apărare a Iranului, iar programul nostru nuclear va continua să fie în conformitate cu reglementările internaţionale”, a afirmat Kanaani, în declaraţii preluate de agenţia de presă Tasnim.

Comandantul pentru securitatea nucleară a ţării, Ahmad Haghtalab, a declarat săptămâna trecută că o „revizuire a doctrinei şi politicii nucleare a Republicii Islamice” ar fi „posibilă şi imaginabilă” în lumina atacului de la Isfahan.

Israelul plănuise iniţial un contraatac mult mai larg împotriva unor ţinte militare iraniene, inclusiv în apropiere de Teheran, ca răspuns la atacul fără precedent al Iranului din 13-14 aprilie, a relatat luni New York Times (NYT), citând sub rezerva anonimatului trei oficiali israelieni, relatează postul de televiziune israelian i24News.

Într-un final, Israelul a optat pentru o ripostă mai puţin puternică în faţa presiunilor diplomatice intense pentru a evita o escaladare a ostilităţilor directe.

Potrivit unor responsabili israelieni şi occidentali, citaţi de NYT, avioane de luptă israeliene au tras „un număr mic de rachete” la câteva sute de kilometri vest de Iran, precum şi drone de atac de mici dimensiuni numite cvadricoptere, pentru a „semăna confuzie în apărarea antiaeriană iraniană”. O singură rachetă a lovit o baterie antiaeriană într-o zonă importantă din punct de vedere strategic în centrul Iranului, parte a sistemului de apărare antiaeriană S-300 de la instalaţia nucleară de la Natanz, în timp ce o alta a explodat în zbor.

„Odată ce a fost clar că prima şi-a atins ţinta, forţele aeriene au distrus a doua rachetă pentru a evita să provoace daune prea mari”, a declarat un oficial israelian citat de NYT.

Israelul, potrivit publicaţiei citate, planificase iniţial atacul pentru luni, 15 aprilie, dar s-a răzgândit în ultimul moment de teamă că Hezbollah „îşi va intensifica considerabil loviturile asupra nordului Israelului”.

Israelul nu a recunoscut în mod oficial responsabilitatea pentru acest atac, chiar dacă mai mulţi dintre liderii săi au lăsat să se înţeleagă aceasta, iar Iranul a minimizat importanţa răspunsului, fără a acuza în mod direct Israelul, potrivit canalului de televiziune citat.

Șeful spionajului militar israelian a demisionat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here