Israelul denunţă o reuniune „absurdă” şi „patetică” a Consiliului de Securitate al ONU pe tema vizitei lui Itamar Ben Gvir pe Esplanada Moscheilor

Sursa: captură video

Israelul denunţă o reuniune ”absurdă” şi ”patetică” a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema vizitei unui ministru israelian extremist pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, care a provocat un val de condamnări la nivel internaţional, relatează AFP, citată de News.ro.

”Sunt cu adevărat, cu adevărat şocat”, a tunat joi ambasadorul israelian la ONU Gilad Erdan, în faţa uşii Consiliului de Securitate.

”Şi de ce? Pentru că nu există absolut niciun motiv ca această sesiune de urgenţă să aibă loc azi (joi). Niciunul. Ţinerea unei reuniuni a Consilului de Securitate al ONU despre un non-eveniment este cu adevărat absurdă”, a tunat el în faţa presei.

Un reprezentant al extremei drepte israeliene, noul ministru al Securităţii Naţionale Itamar Ben Gvir a efectuat marţi o deplasare de cel puţin sfert de oră pe Esplanada Moscheilo, provocând un val de condamnări internaţionale, inclusiv din partea Statelor Unite, aliatul istoric al Israelului.

La cererea Chinei şi Emiratelor Arabe Unite (EAU), Consiliul de Securitate s-a reunit joi seara, iar ţările arabe şi musulmane au cerut o acţiune concretă de condamnatre a statului evreu.

Erdan a negat că vizita ministrului a fost o ”incursiune (pe Esplanada Moscheilor) Al Aqsa” sau o încălcare a ”statu-quoului” istoric al locurilor sfinte din Ierusalim.

”Orice evreu are dreptul să viziteze Muntele Templului”, denumirea iudaică a sitului, a subliniat el.

”A pretinde că o vizită scurtă şi total legitimă ar trebui să declanşeze o sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate este patetic”, a denunţat Erdan.

Miercuri seara, reprentantul Palestinei la ONU, Riyad Mansour, înconjurat de mulţi omologi din ţări arabe şi musulmane, a cerut comunităţii internaţionale ”să decidă să apere şi să protejeze statu-quoul istoric al Ierusalimului şi al siturilor musulmane şi creştine ale acestuia”.

Ambasadorul Iordaniei, Mahmoud Daifallah Hmoud, a apreciat că ”incursiunea” ministrului extremist israelian este un ”act extremist susceptibil să creeze un nou ciclu de violenţe” şi a somat ”Consiliul de Securitate al ONU să-şi ia responsabilităţile în serios”.

Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului, şi cel mai sacru loc al iudaismului sub numele de ”Muntele Templului” se află în Oraşul Vechi al ierusalimului – în sectorul palestinian, ocupat şi anexat de către Israel.

În virtutea unui statu-quo istoric, non-musulmanii pot vizita acest sit între anumite ore, însă nu se pot ruga acolo.

În ultimii ani, un număr tot mai mare de evrei, adesea naţionalişti, se roagă pe ascuns acolo, un gest denunţat drept o ”provocare” de către palestinieni şi mai multe ţări din Orientul Mijlociu.

Românii sunt îngrijorați pentru Israel (și nu sunt singurii)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here