Curtea Supremă din Carolina de Sud a anulat o lege care interzice avortul după şase luni de sarcină

Curtea Supremă a statului Carolina de Sud a invalidat, în numele Constituţiei locale, o lege care interzice avortul după şase luni de sarcină, pentru prima oară după ce Curtea Supremă americană a pus capăt dreptului la avort în America, o înfrângere importantă a celor care opun avortului, relatează AFP, citată de News.ro.

”Noi considerăm că dreptul la respectarea vieţii private înscris în Constituţia noastră acoperă deciziile femeilor de a avorta”, a stabilit joi cea mai înaltă jurisdicţie din Carolina de Sud.

Printr-un argument asemănător, Curtea Supremă a Statelor Unite a impus în 1973, prin hotărârea Roe v. Wade, dreptul americancelor de a avorta.

Însă, în iunie, ea s-a răzgând şi a stabilit, printr-o hotărâre istorică, că hotărârea din 1973 era greşită şi a dat fiecărui stat libertatea de a legifera avortul după bunul plac.

America este fracturată, de atunci, între state care interzic, în principal în sud, şi state care au consolidat accesul la întreruperea voită a sarcinii, mai ales în zonele de coastă.

Acest peisaj se află în continuă mişcare, în contextul în care fiecare măsură este atacată prin recursuri în cascadă la tribunale locale.

Începând din iunie, măsurile restrictive au fost blocate, de urgenţă, în mai multe state, în aşteptarea hotărârii pe fond.

Curtea Supremă a South Carolina este prima care pronunţă o hotărâre definitivă.

”Este o victorie monumentală a protecţiei avorturilor legale în Sud”, a salutat organizaţia Planned Parenthood, care gestionează numeroase clinici care pratică avortul.

Această hotărâre deschide noi perspective femeilor din regiune, private de accesul la avort, şi anume în statele Alabama sau Tennessee.

Însă ea nu înseamnă neapărat sfârşitul ”războiului”.

În hotărârea sa, Curtea Supremă a South Carolina apreciază că dreptul la respectarea vieţii private poate fi ”limitat”, cu condiţia ca acest lucru să se facă în mod ”rezonabil”.

Acest lucru le-ar putea permite legiuitorilor locali să iniţieze noi restricţii.

SUA | Alegătorii din California, Michigan şi Vermont se pronunţă în favoarea garantării dreptului la avort prin Constituţiile locale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here