Iulian Bulai acuză TVR că nu livrează investigaţii „care să facă diferenţa”. Răspunsul Televiziunii Române

Foto: INQUAM/George Călin

Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, susţine din programele Televiziunii Române, care are un buget mare şi mii de angajaţi, lipsesc producţiile de investigaţie. Televiziunea Română a transmis joi, ca urmare a declaraţiilor critice, că SRTv nu e subordonată editorial vreunei instituţii sau vreunei persoane.

Miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, deputatul Iulian Bulai a scris: „TVR şi Radioul Public au un buget anual de aproximativ 380 de milioane de lei şi mii de angajaţi. Niciodată, în ultimii ani, nu au livrat investigaţii care să facă diferenţa şi care să fie de maximă relevanţă publică. Mi-aş dori mult să ajungă la această performaţă. Zilele acestea am zeci de întâlniri individuale pentru a putea face din Parlament cât mai multe reforme în aceste două instituţii media”.

El a făcut comparaţia cu site-ul Recorder.

În comunicatul remis News.ro, joi, TVR transmite: „Asistăm la un nou episod din şirul atacurilor domnului deputat la independenţa editorială a TVR. Atragem atenţia domnului deputat că SRTv nu este subordonată editorial vreunei instituţii şi, cu atât mai puţin, vreunei persoane indiferent de funcţia deţinută. De altfel, până acum, nu au mai existat asemenea derapaje, prin care tocmai preşedintele unei comisii care exercită controlul parlamentar asupra activităţii TVR să pună sub semnul întrebării independenţa editorială a televiziunii publice”.

A fost de asemenea făcută referire la intervenţia lui Noel Curran, director general al European Broadcasting Union – cea mai mare asociaţie a televiziunilor şi radiourilor publice din lume -, în sprijinul Televiziunii Române, în urma reacţiilor anumitor politicieni cu privire la programele SRTv.

Într-o scrisoare trimisă în luna ianuarie, directorul general EBU susţine că independenţa editorială a seviciilor media publice este una dintre valorile de bază ale EBU, pe care Uniunea le promovează şi le susţine cu fermitate: „Independenţa Serviciului Public Media şi în special independenţa editorială reprezintă una dintre valorile fundamentale ale EBU, aşa cum fost adoptată în cadrul Adunării Generale EBU de la Strasbourg în anul 2012, iar EBU s-a angajat să o susţină cu fermitate”.

„Cadrul legal care reglementează organizaţiile de radiodifuziune pentru serviciile publice ar trebui să stipuleze în mod clar independenţa editorială şi autonomia instituţională, în special în domenii precum: (…) realizarea şi producţia de programe”, se arată în recomandările Consiliului Europei din cadrul Comitetului de Miniştri către Statele Membre pentru garantarea independenţei serviciilor publice de radiodifuziune.

Televiziunea Naţională a mai transmis joi: „Atacurile domnului Bulai la adresa TVR dovedesc, constant, necunoaşterea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv şi a SRR, act normativ care poate fi consultat chiar pe siteul televiziunii publice şi a principiilor care guvernează activitatea acestor instituţii. În ceea ce priveşte pretinsa absenţă a programelor SRTv de tip reportaj şi anchetă, invocată de domnul deputat Bulai, îi aducem la cunoştinţă programele canalelor Televiziunii Române, despre care în mod evident nu are ştiinţă şi care pot fi consultate pe site-ul instituţiei. Acestea includ cunoscute emisiuni de anchetă din grilele TVR, producţii premiate intern şi internaţional, precum «Dosar România», «Dispăruţi fără urmă», «Anchetele comisarului Antonescu», «Adevăruri despre trecut», «Decembrie Roşu», «Moştenirea clandestină» sau reportajele difuzate în cadrul Telejurnalelor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here