Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan ‘va fi încheiată la 31’ august, dând asigurări că americanii ‘şi-au atins obiectivele’ în această ţară, şi anume lupta împotriva ameninţării teroriste, transmit Reuters şi AFP.

Statele Unite nu au intervenit în Afganistan acum 20 de ani ‘pentru a construi o naţiune’, a spus Biden, potrivit căruia aceasta este ‘responsabilitatea’ afganilor înşişi.

Într-un discurs dedicat retragerii definitive a trupelor americane, preşedintele a dat asigurări că ‘nu este inevitabil’ ca Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor, notează Agerpres.

‘Nu este inevitabil’, a răspuns el unei întrebări despre o posibilă victorie a talibanilor, care îşi intensifică ofensiva în Afganistan.

Joe Biden a mai dat asigurări că autorităţile afgane au ‘capacitatea’ de a asigura continuitatea guvernării.

Jurnaliştilor care l-au întrebat dacă serviciile americane de informaţii au prevăzut căderea guvernului afgan, Biden le-a răspuns categoric: ‘Nu este adevărat’.

El a menţionat totuşi că este ‘foarte improbabil’ că ‘nu va exista decât un guvern unit în Afganistan care să controleze toată ţara’.

În acelaşi timp, Joe Biden a promis că sprijinul american pentru poporul afgan va ‘continua’ în pofida retragerii trupelor.

‘Nu voi trimite o altă generaţie de americani să lupte în Afganistan’, a insistat el. ‘Punem capăt celui mai lung război al Americii, dar vom onora pentru totdeauna curajul celor care au servit acolo’, a adăugat preşedintele.

El s-a adresat direct şi interpreţilor afgani ai armatei americane, care riscă represalii pentru ajutorul dat forţelor străine. ‘Există un loc pentru voi’ în SUA, le-a promis Biden.

Armata americană a anunţat marţi că a încheiat în proporţie de ‘peste 90%’ retragerea finală din Afganistan, la aproape 20 de ani de la debutul intervenţiei sale militare, alături de NATO, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Săptămâna trecută, forţele americane şi ale NATO s-au retras de la baza aeriană Bagram, cea mai mare din Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul şi care a fost centrul nevralgic al operaţiunilor purtate în această ţară.

1 COMENTARIU

  1. „Sic transit gloria mundi”… Sa le spună cineva ca nu numai ca au pierdut războitul cu teroriștii, dar noile generații de teroriști sunt si impulsionate de faptul ca au reușit. In maxim 10 ani vom avea cu totul alta lume in care SUA este in decădere evidenta. Nu ca azi nu ar fi, ci doar ca ei in frunte cu șeful lor nu o vad încă…Uite, primul semn clar va fi momentul in care China va intra in Taiwan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here