Josep Borrell: Informaţiile privind presupusa corupţie din Parlamentul European, extrem de îngrijorătoare

Foto: Wikimedia Commons

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a spus luni că este „extrem de îngrijorător” că mai multe persoane care au legătură cu Parlamentul European, printre care şi o vicepreşedintă, au fost inculpate în Belgia pentru un presupus caz de corupţie legat de Qatar, relatează Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.ro.

„Cu siguranţă, aceste informaţii sunt extrem de îngrijorătoare”, a declarat el presei la Bruxelles înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE cu omologii lor din cinci dintre cele şase ţări din Parteneriatul Estic – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina -, care precede un Consiliu Afaceri Externe al UE.

„Este în desfăşurare o anchetă pe care o urmărim. Acuzaţiile sunt extrem de grave”, a afirmat şeful diplomaţiei europene.

Borrell a spus că ancheta nu vizează pe nimeni din cadrul serviciului diplomatic al UE. „Nimic şi nimeni nu este vizat nici din Serviciul de Acţiune Externă, nici din cadrul delegaţiilor”, a adăugat el.

În acest caz, un judecător belgian anchetează „plata unor importante sume de bani sau oferirea unor cadouri semnificative unor terţi aflaţi într-o poziţie politică şi/sau strategică ce permite, în cadrul Parlamentului European, influenţarea deciziilor” acestei instituţii, a reamintit duminică parchetul din Bruxelles.

Şase suspecţi au fost reţinuţi vineri în Belgia, printre care vicepreşedinta elenă a Parlamentului European, Eva Kaili, şi fostul eurodeputat italian Pier-Antonio Panzeri.

Patru dintre cele şase persoane reţinute au fost inculpate şi încarcerate duminică, printre care şi Eva Kaili. În apartamentul acesteia ar fi fost găsiţi, în cadrul percheziţiilor, „saci cu bani”, conform unor surse judiciare.

Cazul urmează să fie discutat luni în cadrul unei reuniuni a preşedinţilor grupurilor politice din Parlamentul European, la deschiderea sesiunii plenare organizate la Strasbourg, în Franţa.

 

Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European, a fost arestată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here