Josep Borrell: Unele ţări din UE sunt pregătite să trimită tancuri grele în Ucraina

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat vineri că unele ţări europene sunt pregătite să trimită tancuri grele în Ucraina, exprimându-şi speranţa că o decizie pentru livrarea lor va fi luată la discuţiile de vineri ale miniştrilor apărării la baza aeriană Ramstein din Germania, potrivit Reuters, citată de Agerpres.ro.

Miniştrii apărării şi înalţi responsabili militari din 50 de ţări se întâlnesc sub coordonarea secretarului american al apărării, Lloyd Austin, în cea mai recentă conferinţă dintr-o serie de întâlniri despre livrările de arme de la începutul invaziei ruse din Ucraina în urmă cu 11 luni.

Subiectul principal al discuţiilor este dacă Germania îşi va da acordul pentru re-exportul tancurilor sale Leopard 2 către Ucraina, acestea fiind folosite de diverse armate din Europa.

„Asta este discuţia care va avea loc la Ramstein astăzi, unde UE va fi reprezentată. Trebuie să acordăm Ucrainei armele necesare nu doar pentru a respinge, ceea ce face deja, ci şi pentru a recâştiga teren”, a declarat Borrell presei la Madrid, făcând referire la riposta Ucrainei la invazia rusă.

„Cred că Ucraina are nevoie de armele de luptă şi tancurile grele pe care le-a cerut, iar unele ţări europene sunt dispuse să le ofere. Sper că se va lua această decizie”, a adăugat el.

Ucraina a spus că se aşteaptă la decizii puternice din partea NATO şi a altor ţări care nu sunt participante la întâlnirea de vineri, atrăgând atenţia că Rusia încearcă să îşi relanseze eforturile de război.

Cu toate acesta, ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, care nu ia parte la discuţiile de la Ramstein, a declarat presei că nu se aşteaptă să fie luată vreo decizie politică privind tancurile la reuniunea de vineri, care este una „tehnică, de tipul celor care au loc lunar pentru a evalua nevoile imediate ale Ucrainei”.

Zelenski, către liderii de la Ramstein: „Sute de mulţumiri nu înseamnă sute de tancuri. Timpul rămâne o armă rusească”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here